Dezbatere online si chat deschis. Zi decisivă pentru noua Comisie Europeană – dezbatere cu europarlamentari şi experţi

colaj-mep-duplex-copieSoarta viitoarei Comisii Europene se decide miercuri, 22 octombrie, in plenul Parlamentului European, dupa o sesiune dura de audieri si rocada intre portofolii. In direct, incepand cu ora 17.00, din Strasbourg vor dezbate online: MEP Adina Valean – Vicepresedinta a Parlamentului European , Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat), MEP Victor Bostinaru – Vicepresedinte al Grupului Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor  (S&D) si MEP Norica Nicolai – Vicepresedinte al Grupului Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa  (ALDE); iar din Bucuresti vor discuta, in duplex, Luciana Ghica, lector Universitatea Bucuresti si Dan Carbunaru  – director CaleaEuropeana.ro. Dezbaterea este moderata de Cristian Pantazi, redactor sef HotNews.ro.

DEZBATEREA LIVE va putea fi urmărită AICI.

Parlamentul European votează miercuri, 22 octombrie, varianta finala a viitoarei Comisii Europene. Aceasta este încă o etapă în care rolul Parlamentului European este decisiv pentru soarta Comisiei, dupa cele două momente cheie care au avut loc în acest an. Astfel, în prima etapă, Parlamentul a hotărât desemnarea Președintelui CE- Jean-Claude Juncker, ca urmare a algoritmului rezultat în urma alegerilor europarlamentare din luna iulie. În continuare, comisiile de specialitate din PE au desfășurat o sesiune de audieri pentru echipa propusa de Juncker, având ca rezultat respingerea unui candidat (Alenka Bratusek – Slovenia) și, prin urmare, modificarea unor portofolii, plus respingerea alocării portofoliului pentru candidatul Ungariei, Tibor Navracsics. Ultimele doua audieri care au implicat si o rocada de portofolii s-au încheiat luni seara, la aproximativ 22:30.

Relevanța pentru România:

În viitorul Executiv european, România este reprezentată de Corina Crețu, nominalizată Comisar pentru Politici Regionale, un portofoliu de importanță majoră la nivelul Uniunii, care constă în principal în gestionarea Fondurilor Structurale și de Investiții pentru perioada 2014-2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.