Este oficial: Miza bugetului european de peste 1.000 de miliarde de euro se mută pe agenda României. Liderii UE solicită președinției române a Consiliului să conducă negocierile spre următoarea etapă

Șefii de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, reuniți joi și vineri la Bruxelles în cadrul ultimului Consiliu European al anului, au solicitat viitoarei președinții a Consiliului Uniunii Europene, cea pe care România o va asuma de la 1 ianuarie 2019, să continue lucrările cu privire la viitorul cadru financiar multianual 2021-2027, propunere pe care Comisia Europeană a lansat-o în luna mai.

În concluziile Consiliului European adoptate joi, Angela Merkel, Emmanuel Macron, Klaus Iohannis și ceilalți lideri europeni au salutat ”lucrările pregătitoare intense desfășurate pe parcursul acestui semestru cu privire la viitorul cadru financiar multianual și ia act de raportul intermediar al Președinției”.

FOTO: Donald Tusk/ Facebook

În continuare, Consiliul European ”invită viitoarea Președinție să continue lucrările respective și să elaboreze o orientare pentru următoarea etapă a negocierilor, pentru a se ajunge la un acord în cadrul Consiliului European în toamna anului 2019”.

România va asigura începând cu 1 ianuarie 2019, pentru șase luni, președinția Consiliului Uniunii Europene, unul dintre obiectivele asumate fiind proiectarea următorului Cadru Financiar Multianual post-2020, cuprins în cadrul primului pilon al programului președinției României la Consiliul UE, cel privind Europa convergenței, cu accent pe creștere, coeziune, competitivitate, conectivitate.

Solicitarea Consiliului European, instituția formată din șefii de stat sau de guvern care dau orientarea și direcția politică și strategică a Uniunii Europene, atribuie astfel președinției române rolul de a avansa negocierile pentru viitorul CFM, iar președinției succesoare – cea finlandeză – continuarea acestui cadru pentru atingerea unui acord la Consiliul European din octombrie 2019.

Dacă acest context este îndeplinit, un acord privind viitorul Cadru Financiar Multianual ar urma să fie finalizat după alegerile pentru Parlamentul European din 23-26 mai 2019, contrar dorinței actualei Comisii Europene și actualei legislaturi, cu o nouă configurație a Parlamentului, însă în timpul mandatului actualului executiv european, Comisia Juncker urmând a-și încheia mandatul la 31 octombrie 2019.

Comisia Europeană a propus la 2 mai 2018 un buget pentru perioada 2021-2027, un buget pe termen lung de 1.135 de miliarde de euro, echivalentul a 1,11% din venitul național brut al UE27.

Bugetul propus de executivul european în plenul Parlamentului European (disponibil aici) și care se ridică la 1.279 de miliarde de euro, luând în calcul inflația, este orientat către șapte rubrici prioritare: 1) piața unică, inovație și piața digitală (187,4 miliarde) ; 2) coeziune și valori (442,4 miliarde); 3) resurse naturale și mediu (378,9 miliarde); 4) migrație și gestiunea frontierelor (34,9 miliarde); 5) securitate și apărare (27,5 miliarde); 6) vecinătatea și politica globală (123 miliarde); 7) administrația publică europeană (85,3 miliarde).

Ulterior, între propunerile defalcate pe fiecare rubrică în parte se regăsește și bugetul pentru o politică de coeziune modernizată, care se ridică la 373 de miliarde, sumă totală din care România va beneficia de al patrulea cel mai mare buget alocat (30,7 miliarde de euro), fiind devansată doar de Polonia (72,7 miliarde), Italia (43,4 miliarde) și Spania (38,3 de miliarde).

O noutate bugetară este că apărarea europeană capătă o valoare distinctă, devenind alături de domeniul securității și al reacțiilor la crize o linie bugetară ce urmează a fi finanțată cu 27,5 miliarde de euro în anii 2021-2027.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.