Eurobarometru: Aproape 9 din 10 români susțin ajutorarea țărilor în curs de dezvoltare, însă doar 7% sunt dispuși să se implice personal

PeopleConform unor cifre recente, aproape nouă din zece cetățeni ai UE se declară în favoarea dezvoltării (89 % – o creștere de 4 puncte procentuale în comparație cu 2014). Peste jumătate spun că UE ar trebui să furnizeze ajutor la nivelurile promise, în timp ce 16 % consideră că ar trebui să se acorde mai mult ajutor decât cel promis.

Comisarul UE pentru cooperare internațională și dezvoltare, Neven Mimica, a prezentat astăzi rezultatele sondajului Eurobarometru privind politica UE de cooperare internațională și dezvoltare, conform unui comunicat remis Calea Europeană. Cifrele arată că marea majoritate a europenilor au o opinie favorabilă despre beneficiile aduse de cooperarea internațională și dezvoltarea. Aproape trei sferturi din participanții la sondaj sunt de acord că ajutorul pentru dezvoltare este o modalitate eficientă de a combate imigrația neregulamentară (73 %), iar 80 % din europeni consideră că dezvoltarea este în interesul UE.

În urma anunțării rezultatelor, comisarul Mimica a declarat: „Rezultatele Eurobarometru arată clar că cetățenii UE cunosc și apreciază importanța politicii UE de cooperare internațională și dezvoltare. Aproape nouă din zece respondenți cred că este important să ajutăm țările în curs de dezvoltare. Totodată, peste șapte din zece europeni consideră că lupta împotriva sărăciei în aceste țări are o influență pozitivă asupra cetățenilor UE. În momentul de față, când Europa trebuie să își dovedească relevanța pentru cetățenii săi, ar trebui să profităm de această ocazie și să arătăm rezultatele acțiunilor noastre, impactul pe care îl au la fața locului, îmbunătățirile pe care le aduc în viețile oamenilor și modul în care servesc valorile și interesele Europei.”

Câteva rezultate-cheie ale sondajului Eurobarometru despre dezvoltare

A crescut numărul persoanelor care consideră că lupta împotriva sărăciei în țările în curs de dezvoltare ar trebui să fie una dintre principalele priorități ale UE (o creștere de cinci puncte procentuale, la 69 %) și ale guvernelor naționale (o creștere de cinci puncte procentuale, la 50 %). Aproape șapte din zece respondenți au fost de acord cu majorarea ajutorului pentru dezvoltare acordat de UE (68 %) – un procent mai mare decât în ultimii ani.

Cetățenii UE consideră că pacea și securitatea în țările în curs de dezvoltare constituie cea mai importantă provocare a Anului European pentru Dezvoltare (41 %) – ceea ce s-ar putea explica prin faptul că aceste domenii pot fi considerate drept factori importanți în abordarea cauzelor profunde ale migrației neregulamentare. Următoarele domenii în ordinea importanței au fost sănătatea și educația (ambele cu 34 %).

Peste o treime din europeni au auzit sau au citit despre obiectivele de dezvoltare durabilă (36 %). În comparație, numai 22 % dintre europeni au declarat că au auzit despre obiectivele de dezvoltare ale mileniului (ODM) în sondajul Eurobarometru din 2013.

Situația în România: Aproape 9 din 10 români sunt în favoarea ajutoarelor pentru țările în curs de dezvoltare, însă doar 7% sunt dispuși să se implice personal

Aproximativ 88% dintre români consideră că este important să se acorde ajutor persoanelor din țările în curs de dezvoltare, nivel similar celui din Uniunea Europeană. Cu toate accestea, mai puțin o treime dintre cetățenii României (28%) sunt dispuși să plătească în plus pentru alimente și alte produse ce provin din aceste țări, iar procentajul celor care s-ar implica personal în acțiuni de ajutor destinate acestor state este de doar 7%, față de 33% dintre europeni.

Patru din zece respondenți din România sunt de acord cu faptul că la nivel individual pot juca un rol în rezolvarea problemei sărăciei în țările în curs de dezvoltare, față de o medie de 52% la nivelul UE.

Printre provocările cele mai importante ale țărilor în curs de dezvoltare, respondenții români au menționat sănătatea (46% față de media europeană de 34%), educația (39% față de 34%) și creșterea economică, rata de ocupare a forței de muncă și inegalitatea socială (33%, comparativ cu media europeană de 26%).

 Screen Shot 2016-03-01 at 3.35.20 PM

Sondajul a fost organizat spre sfârșitul anului 2015, care a fost Anul European pentru Dezvoltare. Unul din obiectivele acestui an a fost sensibilizarea în mai mare măsură a cetățenilor despre cum funcționează ajutorul pentru dezvoltare acordat de UE și cum sunt cheltuiți banii. Sondajul arată că această campanie de sensibilizare a dat rezultate: aproape una din cinci persoane intervievate știa că 2015 a fost Anul European pentru Dezvoltare (o creștere cu aproximativ 50 % față de rezultatele din 2014).

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.