Eurodeputatul Claudia Țapardel critică Comisia Europeană pentru că folosește un dublu standard în raport cu România: Ordonanța de Urgență respectă recomandările Comisiei de la Veneția

Europarlamentarul social-democrat, Claudia Ţapardel, susţine că, din nou, Comisia Europeană se grăbeşte să vină cu o reacţie, după modificările generate de Ordonanţa de Urgenţă privind legile justiţiei, fără să aibă toate informaţiile.

„Mă tem că, şi de această dată, Comisia Europeană îşi întemeiază reacţia pe baza unor dezinformări venite din partea opoziţiei politice din România şi a unor deputaţi precum Monica Macovei sau Cristian Preda. Din această cauză, este important să lămurim că toate aceste modificări la legile justiţiei, realizate prin Ordonanţă de Urgenţă, s-au făcut pe baza recomandărilor Comisiei de la Veneţia”, a precizat Claudia Ţapardel, conform unui comunicat transmis CaleaEuropeana.ro. 

Potrivit eurodeputatului social-democrat, adoptarea Ordonanţei de Urgenţă a fost un act necesar, venit în momentul în care s-a încheiat o perioadă de dezbateri pe cele trei legi ale justiţiei.

Miercuri, Comisia Europeană a transmis, într-o reacție la Ordonanța de Urgență adoptată de Guvernul României privind legile justiției, că un sistem judiciar independent şi profesional este de o importanţă covârşitoare.

”În mod cu totul surprinzător, Comisia Europeană, prin intermediul unei poziţii asumate de purtătorul de cuvânt al instituţiei, a anunţat că „urmăreşte cu preocupare ultimele evoluţii şi că analizează cu atenţie schimbările”. În plus, Comisia ne anunţă că va trage „concluziile corespunzătoare dacă amendamentele la legile justiţiei, codurile penale şi legile privind conflictele de interese şi corupţia nu ţin cont de aceste preocupări”. Ceea ce susţine Comisia Europeană este incorect, mai ales că tocmai această instituţie europeană a recomandat Guvernului României să facă modificările la legile justiţiei ţinând cont de avizul Comisiei de la Veneţia”, a mai declarat Ţapardel.

Citiți și Eurodeputatul Claudia Țapardel, scrisoare deschisă către conducerea Comisiei Europene: ”România şi Bulgaria au rămas în mod nedrept cu Mecanismul de Cooperare şi Verificare”

Aceasta amintește și faptul că decizia de a adopta respectiva Ordonanţa de Urgenţă a pornit de la avizul preliminar al Comisiei de la Veneţia.

”Ulterior, Comisia Europeană, atunci când ne evaluează, se raportează la evaluarea Comisiei de la Veneţia. În final, Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), la rândul său, se raportează la Comisia de la Veneţia. Din păcate, Comisia Europeană foloseşte DUBLUL STANDARD atunci când vine vorba despre România, în condiţiile în care modificările făcute legilor justiţiei de la noi se regăsesc şi în legislaţia altor state membre UE, iar în aceste situaţii nimeni nu a avut nimic de obiectat”, susţine Claudia Ţapardel.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.