Eurodeputatul Claudia Țapardel (PSD, S&D) despre Pachetul Rutier propus de Comisia Europeană: Acesta “este esențial pentru revigorare transporturilor europene, dar doar în măsura în care acesta tratează în mod egal și corect toate statele membre și toți jucătorii de pe piață”

Claudia Țapardel, europarlamnetar PSD, S&D, membru în Comisia pentru Transporturi a Parlamentului European, consideră că o parte a măsurilor propuse de către Comisia Europeană în pachetul „Europa în Mișcare” prezintă riscul de a distorsiona piața europeană și de a afecta în mod disproporționat țările din Europa Centrală și de Est.

Prezentă la o conferință organizată pe tema Pachetului Rutier, Claudia Țapardel a atras atenția asupra mai multor aspecte ce afectează țara noastră: “Pentru România, cele mai problematice schimbări se referă la restricționarea cabotajului prin reducerea numărului de zile și impunerea unei remunerații mai mari pentru șoferi prin extinderea Directivei Detașării Lucrătorilor și asupra transporturilor. Contrar opiniei Comisiei, consider că aceste măsuri sunt anti-competitive și chiar antieuropene prin impactul pe care îl vor avea asupra firmelor din est. Cazurile individuale de încălcări ale prevederilor în vigoare nu ar trebui să determine măsuri sau reglementări abuzive împotriva celor care acționează corect. Dimpotrivă, precondiția armonizării sociale la nivel european este, din punctul meu de vedere, liberalizarea completă a pieței de transport de marfă.”

“Cred că Pachetul de Mobilitate este esențial pentru revigorare transporturilor europene, dar doar în măsura în care acesta tratează în mod egal și corect toate statele membre și toți jucătorii de pe piață. În acest sens, am explicat că diferențele între nivelurile salariilor șoferilor din diferite țări, precum și condițiile sociale sunt determinate de situația economică specifică fiecărui stat în parte, iar existența acestora nu trebuie considerată social dumping. Încălcările și neregulile care afectează concurența ar trebui în continuare combătute, dar doar prin interpretarea consistentă a reglementărilor și nu prin măsuri restrictive sau prin blamarea injustă a țărilor din est.”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.