Eurodeputatul Gabriela Zoană (PSD, S&D) susține legea lobby-ului pentru creșterea transparenței și implicarea societății civile în procesul decizional

Eurodeputatul Gabriela Zoană (PSD, S&D) susține legea lobby-ului pentru creșterea transparenței și implicarea societății civile în procesul decizional, poptrivit unui comunicat de presă remis Calea Europeană.

“Doar la nivelul Bruxelles-ului există peste 20.000 de practicanți ai activității de lobby, care susțin transparent interesele unor industrii în fața Comisiei Europene, a Parlamentului European și a altor instituții ale Uniunii Europene”, a declarat eurodeputatul Gabriela Zoană.

“Elementul central al activității de lobby este transparența, care va fi expres prevăzută în legislația ce urmează a fi adoptată. Registrul de lobby, acolo unde vor trebui stipulate societățile de lobby, dar și normele care vor reglementa această activitate, despre care înțeleg că vor fi preluate direct din legislația austriacă, vor asigura atât transparența, cât și cadrul legal absolut necesar în cazul acestor activități. În România o astfel de lege era necesară de mult timp, însă lipsa curajului celor care ar fi trebuit să explice societății civile necesitatea unei asemenea legi au făcut ca acestă reglementare să fie pusă în discuție abia acum. Este un act de curaj politic din partea PSD și este extrem de benefic pentru țară că un partid își asumă această lege. Asociațiile profesionale solicită de foarte mult timp această lege, de aceea interesul din partea acestora și a societății civile va fi unul mare”, a susținut europarlamentarul român.

“Legea lobby-ului va permite interacțiunea mediului de afaceri cu decidenții politici printr-o reglementare eficientă și va permite implicarea societății civile în procesul decizional, atât la nivel legislativ, cât și la nivel executiv. Anunțul făcut în cadrul CExN al PSD de la Neptun în legătură cu inițiativa legiferării lobby-ului în România nu face altceva decât să pună România în rândul celorlalte țări din Uniunea Europeană care înțeleg importanța activității de lobby în procesul legislativ”, a concluzionat europarlamentarul român.

One Response to Eurodeputatul Gabriela Zoană (PSD, S&D) susține legea lobby-ului pentru creșterea transparenței și implicarea societății civile în procesul decizional

  1. Ionel Blanculescu 21/09/2018 at 13:50

    Desigur, asa stau lucrurile in democratiile occidentale, referinta pentru Romania.
    Succes in adoptarea acestei importante legi, care va putea sa deblocheze multe dintre proiectele majore de investitii in Romania.
    Blanculescu

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.