Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu critică informațiile eronate oferite de ministrul Sănătății: Pentru spitalele regionale, România are o rată de co-finanțare europeană de 85%, nu de 50%

În actuala perioadă financiară, România poate beneficia de o rată de co-finanțare de la Uniunea Europeană de 85% pentru construcția spitatelor regionale, rată care se va diminua la 70% după anul 2021, transmite eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE), vicepreședintele grupului PPE în Parlamentul European, într-un comunicat în care o critică pe ministrul Sănătății Sorina Pintea.

FOTO: CaleaEuropeana.ro

Construirea spitalelor regionale după anul 2021 va costa România mai mult. Ministrului Sănătății, Sorina Pintea, a declarat săptămâna trecută la Realitatea TV că în actualul exercițiu financiar România beneficiază de 50% cofinanțare din partea UE, iar din 2021 va putea solicita o cofinanțare europeană de până la 85%. Ministrul Pintea dezinformează. Fie nu știe, fie minte. Actualmente, co-finanțarea pentru spitalele regionale este de 50%, pentru că așa au dorit actuala guvernare PSD-ALDE și miniștrii PSD care erau în funcție când s-a negociat acest Program Operațional Sectorial. O informez pe Doamna Ministru Pintea că maximul de co-finanțare din partea UE este în acest exercițiu financiar de 85%, iar propunerea Comisiei Europene este ca în următorul exercițiu financiar (2021-2027) să scadă la 70%. Această chestiune va fi decisă de Parlamentul European”, a transmis Marinescu.

”În calitate de europarlamentar PNL am depus amendamente pentru creșterea ratei de co-finanțare din partea UE, dar textul nu a fost votat încă în Parlament și nu se află nici la dispoziția Consiliului. Declarațiile Ministrului Pintea arată că nu este pregătită pentru președinția UE. Doamna Pintea va fi unul dintre miniștrii care va reprezenta România când va prelua Președinția Consiliului. Cum va negocia dna Ministru acest dosar când nu cunoaște nici măcar noțiunile de bază?”, a mai continuat eurodeputatul.

Marinescu a reluat, în context, apelul public adresat ministrului Sorina Pintea și comisarului european Corina Crețu, între care se regăsesc modificarea Programul Operațional Regional (POR) în așa fel încât beneficiarul să nu mai fie Ministerul Sănătății, ci Consiliile județene din Cluj, Dolj și Iași, schimbarea sursei de co-finanțare și să acceseze bani din alte axe de finanțare europene; folosirea acestori bani pentru spitale de urgență. 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.