Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu după dezbaterea din Parlamentul European cu Klaus Iohannis: Din cauza Guvernului, nimeni nu ne ascultă când vorbim despre viitorul UE

Corespondență de la Strasbourg – Robert Lupițu

Mesajul principal al membrilor Parlamentului European la dezbaterea cu președintele Klaus Iohannis a fost că până la preluarea președinției Consiliului UE, România trebuie să găsească o soluție de a opri ofensiva guvernului împotriva justiției și a statului de drept, apreciază eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE), vicepreședinte al grupului PPE în Parlamentul European.

FOTO: The Parliament Magazine

Președintele Klaus Iohannis a fost invitat să vorbească în plenul Parlamentului European despre viitorul Europei. Dezbaterea care a urmat a ajuns inevitabil la acțiunile guvernului Dăncilă de subminare a luptei împotriva corupției și a statului de drept. Mesajul transmis pe mai multe voci a fost unul foarte clar: până la preluarea președinției Consiliului UE, România trebuie să găsească o soluție de a opri ofensiva guvernului împotriva justiției și a statului de drept”, a scris Marinescu, pe Facebook, după dezbaterea din plen.

Eurodeputatul român a criticat faptul că din cauza guvernului de la București ”nimeni nu ne ascultă când vorbim despre viitorul UE” și că ”toată lumea ne întreabă ce facem cu justiția și cu statul de drept”

Este cel mai bun exemplu despre cum va decurge președinția română a Consiliului UE. Cu acest guvern catastrofal nu vom avea forța necesară nici măcar de a gestiona dosarele esențiale ale UE, precum Brexit, migratie, alegerile europene. Cu atât mai puțin vom avea forța de a impune pe agenda UE vreo prioritate a președinției noastre”, a conchis Marinescu.

Președintele Klaus Iohannis a susținut marți cel mai important discurs politic de reprezentare europeană și externă a României din mandatul său. Șeful statului s-a aflat, în premieră, la tribuna Parlamentului European de la Strasbourg, acolo unde a prezentat, într-o alocuțiune urmată de o dezbatere cu membrii legislativului european, viziunea României privind viitorul Europei. Iohannis a devenit, astfel, al unsprezecelea şef de stat sau de guvern care dezbate viitorul Europei cu deputaţii europeni.

Urmăriți și 

CORESPONDENȚĂ LIVE VIDEO&TEXT | Klaus Iohannis, în premieră la tribuna Parlamentului European. Președintele prezintă marți viziunea României privind viitorul Europei

Până în prezent au avut loc zece dezbateri din seria celor organizate între șefii de stat sau de guvern și deputați, privind viitorul Uniunii Europene, după participarea premierului irlandez Leo Varadkar (17 ianuarie), premierului croat Andrej Plenkovic (6 februarie), premierului portughez Antonio Costa (14 martie), președintelui francez Emmanuel Macron (17 aprilie), premierului belgian Charles Michel (3 mai), premierului Luxemburgului, Xavier Bettel (29 mai), premierului Olandei, Mark Rutte (13 iunie), premierului Poloniei, Mateusz Morawiecki (4 iulie), premierului Greciei, Alexis Tsipras (11 septembrie) și a premierului Estoniei, Juri Ratas (3 octombrie).

În următoarele luni vor mai avea loc dezbateri cu: cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi prim-ministrul din Danemarca, Lars Løkke Rasmussen în noiembrie; prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, în decembrie; prim-ministrul Finlandei, Juha Sipilä, în ianuarie 2019 şi prim-ministrul Italiei Giuseppe Conte în februarie, anul viitor.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.