Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE) către Comisia Europeană: Ce progrese s-au realizat privind construcția spitalelor regionale în România? Răspunsul comisarului Corina Crețu

Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE) a adresat o întrebare cu solicitare de răspuns scris comisarului european pentru politică regională, Corina Crețu, cu privire la progresele realizate în construcția de spitale regionale în România.

”Doamna comisar Crețu a menționat în 2016 intenția Comisiei de a suporta costurile a 280 de proiecte din domeniul sănătății prevăzute în România, precum și înființarea de spitale regionale și modernizarea unor unități de urgență. Potrivit doamnei comisar Crețu au fost alocate în total 500 de milioane de euro pentru domeniile sănătății și educației în România (în perioada 2014-2020), din care 50 de milioane de euro au fost prevăzute pentru fiecare spital regional. S-au realizat progrese în construcția spitatelor regionale și modernizarea unităților de urgență?”, este întrebarea adresată de eurodeputatul român. 

În răspunsul furnizat de comisarul Corina Crețu se arată că finanțarea alocată investițiilor în domeniul sănătății este de 320 de milioane de euro, iar 160 de milioane din această sumă este destinată spitatelor regionale.

”Spitalele de urgență regionale și cele 280 de investiții în asistență medicală ambulatorie (servicii medicale, unități de urgență și centre comunitare integrate) fac într-adevăr parte integrantă din Programul Operațional Regional pentru perioada 2014-2020, cofinanțat de Fondul european de dezvoltare regională (FEDR). Finanțarea alocată investițiilor în domeniul sănătății este de aproximativ 320 de milioane de euro, din care jumătate ajung la cele trei spitale regionale”, precizează comisarul pentru politică regională în numele executivului european. 

Totodată, comisarul a indicat faptul că pregătirea investițiilor în spitale regionale este în curs și se realizează cu sprijinul tehnic al Comisiei și al Băncii Europene de Investiții, prin intermediul Platformei europene de consiliere în materie de investiții.

”Comisia este în dialog constant cu autoritățile naționale, pentru a se asigura recuperarea întârzierilor la pregătirea acestor investiții importante. Comisia va lua măsurile necesare astfel încât să poată prelucra cererile pentru proiecte majore (câte una pentru fiecare spital) de îndată ce acestea sunt transmise Comisiei”, a mai transmis aceasta.

”În ceea ce privește unitățile de asistență de urgență, în octombrie 2017, autoritatea contractantă pentru Programul Operațional Regional a lansat procedura de cerere de proiecte, care se va încheia în aprilie 2018. Suma alocată prin această procedură este de 33 milioane euro. Proiectele vor fi contractate pe principiul „primul sosit, primul servit” (cei care ating pragul minim de calitate vor fi automat contractați). Prin urmare, ne putem aștepta ca implementarea proiectelor pe teren să înceapă în al doilea semestru al anului 2018”, conchide Corina Crețu în răspunsul său.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.