Europarlamentarii PSD reclamă Comisiei Europene refuzul Guvernului de a organiza referendum privind regionalizarea

Europarlamentarii PSD, Cătălin Ivan, Victor Boștinaru și Viorica Dăncilă, cer Comisiei să se pronunțe dacă este la curent cu intenția Guvernului de a încălca legislația românească, prin refuzul organizării unui referendum pe tema reorganizării administrativ-teritoriale a României.

Potrivit unui comunicat de presa transmis catre caleaeuropeana.ro, europarlamentarii PSD reclamă Comisiei Europene refuzul Guvernului de a organiza referendum privind regionalizarea

 

Europarlamentarii PSD, Cătălin Ivan, Victor Boștinaru și Viorica Dăncilă, cer Comisiei să se pronunțe dacă este la curent cu intenția Guvernului de a încălca legislația românească, prin refuzul organizării unui referendum pe tema reorganizării administrativ-teritoriale a României și, totodată, să se pronunțe dacă a primit din partea Guvernului Boc vreun studiu de fezabilitate privind costurile acestei reorganizări, care se vrea a fi făcută într-un termen foarte scurt.

PDL a lansat ipoteza eliminării subiectului privind structurile administrativ-teritoriale din Constituţie şi reglementarea prin act normativ si asumarea raspunderii. Dar un astfel de proces amplu nu poate fi făcut fără consultarea populaţiei. Legea Referendumului Nr. 3/2000, art. 13, alin. 3, specifică: <<Proiectele de lege sau propunerile legislative privind modificarea limitelor teritoriale ale comunelor, oraşelor şi judeţelor se înaintează Parlamentului spre adoptare numai după consultarea prealabilă a cetăţenilor din unităţile administrativ-teritoriale respective, prin referendum. În acest caz, organizarea referendumului este obligatorie>>”, se arată în solicitarea trimisă Comisiei de către cei trei eurodeputați PSD.

Europarlamentarii PSD subliniază că toate costurile pe care le implică reforma administrativă în viziunea PDL vor fi enorme pentru populație. ”Un astfel de proces înseamnă pentru fiecare cetățean al României schimbarea cărții de identitate, schimbarea permisului de conducere, schimbarea pașaportului, a actelor de cadastru, pe calculul actual și la prețurile actuale, fiecare cetățean va plăti în jur de 600-700 RON pentru a schimba documentele. La toate acestea, se vor adăuga și cheltuielile autorităților locale”, arată europarlamentarii social-democrați.

Ei mai arată că orice modificare semnificativă, care are un impact asupra politicii de coeziune, trebuie sa fie făcută cu acordul Comisiei Europene și ca urmare a realizării unui studiu de fezabilitate. Conform celor trei eurodeputați PSD, ”Comisia Europeană a informat Guvernul român, în mod oficial și în repetate rânduri, încă din 2008, cu privire la faptul că o reformă regională ar putea fi implementată numai după ce au avut loc consultări politice serioase între partidul aflat la guvernare, opoziție, asociații și societatea civilă pentru a se asigura că această reformă poate oferi predictibilitate, stabilitate și că va avea succes ca urmare a referendumului cerut de către Constituție.

În aceste condiții, eurodeputații PSD au întrebat Comisia dacă este la curent cu faptul că ”principalul partid aflat la guvernare intenționează o reorganizare administrativă a României rapid, fără să organizeze un referendum, fără consultări de amploare între guvernare, opoziție, asociații și societatea civila”. În plus, cei trei demnitari europeni vor să afle dacă Comisia Europeană a primit vreo informare din partea Guvernului României cu privire la rezultatele unor eventuale studii care vizează costurile reorganizării administrativ teritoriale a țării într-o perioadă atât de scurtă.

Sursa: Biroul de presa al PSD

15.06.2011

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.