Connect with us

Daniel Buda

Europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE) l-a interpelat pe comisarul european pentru Educație pe tema reducerii locurilor bugetate în universitățile de elită din România

Published

on

Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), anunță că în pofida faptului că Ministerul Educației a decis reducerea numărului de locuri bugetate la universitățile de elită din România, Comisia Europeană își arată sprijinul, comisarul pentru Educație Tibor Navracsics precizând că va începe derularea unui proiect pentru a revizui eficacitatea, eficiența și economia sistemelor de învățământ superior.

Foto: multimedia.europarl.europa.eu

Daniel Buda i-a adresat o întrebare comisarului: “În urmă cu puțin timp, am adresat Comisarului European pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport, domnului Tibor Navracsics, o scrisoare referitoare la decizia Ministrului Educației din România, domnului Valentin Popa, de a reduce locurile bugetate în rândul celor mai performante universități. Comisia Europeană este un actor preocupat în mod constant de educație și cercetare, drept urmare se impune o reacție fermă și de îndată din partea acestei instituții.  Ministrul Educației din România, domnul Valentin Popa, uzând de prerogativele sale, a procedat la reducerea semnficativă a locurilor bugetate pentru universități precum: Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea București, SNSPA, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Universitatea de Vest din Timișoara. Aceste instituții de învățământ superior sunt printre puținele universități clasate în topurile internaționale, datorită eforturilor lor constante de asigurare a unei educații de calitate pentru studenții români și cei internaționali. În paralel cu aceste tăieri bugetare la universitățile de tradiție, ministrul român al Educației a menținut sau chiar a crescut numărul locurilor bugetate pentru universități mai până ieri inexistente.
Mediul academic a avut reacții ferme de respingere față de această decizie, apreciind că o astfel de abordare reprezintă chiar un atentat la siguranța națională cu efecte negative pe termen mediu și lung asupra societății.”

Europarlamentarul a redat și răspunsul primit de acesta: 

“Vă mulţumesc că îmi aduceţi la cunoştinţă situaţia dificilă a sistemului de învăţământ superior din România, pe care serviciile aflate în subordinea mea au urmărit-o îndeaproape. În conformitate cu articolul 165 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, educaţia, inclusiv alocarea de fonduri, este de competenţa statelor membre.
Cu toate acestea, deoarece finanţarea constituie coloana vertebrală pentru a avea politici de succes privind învăţământul superior, Comisia sprijină statele membre în ceea ce priveşte îmbunătăţirea eficienţei şi a echităţii sistemelor lor de finanţare a învăţământului superior prin intermediul politicilor şi a instrumentelor sale, în special prin viziunea sa privind un Spaţiu european al educaţiei şi o agendă reînnoită a UE pentru învăţământul superior.
Agenda reînnoită a UE pentru învăţământul superior a recunoscut că, în numeroase state membre, finanţarea, stimulentele şi mecanismele de recompensare din învăţământul superior nu sunt întotdeauna configurate pentru a recompensa munca de calitate în ceea ce priveşte predarea şi cercetarea, inovarea, incluziunea şi implicarea socială. O problemă importantă este modul de concepere a sistemelor de finanţare care să încurajeze învăţământul superior să ofere ceea ce este necesar societăţii şi să reconcilieze obiectivele de eficacitate, echitate şi eficienţă.
Pentru a sprijini statele membre în acest demers, Comisia începe în luna septembrie, în cooperare cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, un proiect privind revizuirea eficacităţii, a eficienţei şi a economiei sistemelor de învăţământ superior. În contextul acestui proiect, România are posibilitatea de a opta pentru o revizuire aprofundată a sistemului propriu de finanţare a învăţământului superior.

În plus, România ar putea beneficia şi de consiliere din partea omologilor săi internaţionali prin instrumentul de consiliere inter pares, pe care Comisia Europeană îl finanţează şi care s-a dovedit a fi foarte util. în cele din urmă, România are, de asemenea, posibilitatea de a solicita asistenţă tehnică în ceea ce priveşte reformarea sistemului său de finanţare prin intermediul Serviciului de sprijin pentru reforme structurale.
Mai mult, pentru a remedia dezechilibrele sociale în domeniul educaţiei, Comisia va urmări, în propunerea sa pentru un succesor al programului Erasmus+, îmbunătăţirea accesului la mobilitatea studenţilor pentru cei care ar avea nevoie de un sprijin financiar mai mare. Ca urmare a iniţiativelor lansate în cadrul Mecanismului de garantare a împrumuturilor pentru studenţi din cadrul acţiunii Erasmus+, Fondul InvestEU poate, în viitor, sprijini intermediarii financiari sau instituţiile de învăţământ superior sau asociaţiile acestora să ofere mecanisme de sprijin financiar pentru a-i ajuta pe studenţi să aibă acces la învăţământul superior.
în concluzie, deşi alocarea fondurilor nu intră în domeniul de competenţă al instituţiilor UE, Comisia instaurează instrumente de sprijinire a statelor membre în acest domeniu, acestea din urmă fiind încurajate să profite din plin de ele.“

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda cere Comisiei Europene să ofere fermierilor finanțări adecvate pentru a ține pasul cu directivele europene privind combaterea schimbărilor climatice

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

Europarlamentarul Daniel Buda i-a cerut comisarului european pentru agricultură finanțări adecvate pentru fermierii statelor membre pentru ca aceștia să facă față cheltuilelilor ce sunt prevăzute în directivele europene privind combaterea schimbărilor climatice. Un fermier este nevoit să facă investiții de 70.000-90.000 de euro pentru ca fermele să respecte noile norme de mediu, bani care nu sunt prevăzuți în finanțări europene, lucru pe care l-a semnalat Daniel Buda în timpul reuniunii Comisiei AGRI din Parlamentul European, care l-a avut invitat în dezbatere pe comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

„Domnule comisar, știți care este fractura de logică pe care o vedem noi, europarlamentarii, mai ales cei din Comisia AGRI, legat de toate aceste obiective asumate de Comisia Europeană? Și anume, lipsa de finanțare a acestor obiective asumate și mai ales a acestor sarcini pe care noi le impunem fermierilor. Săptămâna trecută am votat în Parlamentul European directiva privind reducerea emisiilor industriale. Această chestiune va impune obligativitatea pentru foarte mulți fermieri să facă investiții undeva între 70.000-90.000 de euro în propriile ferme ca să poată să satisfacă exigențele prevăzute în acea directivă. Faceți vă rog un exercițiu de imaginație și gândiți-vă că sunteți fermier în țara dumneavoastră și de mâine trebuie să faceți această investiție de 90.000 de euro în propria firmă pentru că altfel vin cei de la mediu și vă închid”, a precizat eurodeputatul liberal în intervenția sa.

De asemenea, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European a atenționat că securitatea alimentară poate fi pusă în pericol: „Vă întreb: Cum pot să reziste fermierii acestor obligații impuse de Comisia Europeană câtă vreme noi nu asigurăm finanțarea acestor obiective. Pentru că este foarte ușor, aici de la Parlamentul European, să stăm pe diverse scaune și să spunem fermierului că de mâine trebuie să faci chestiunea aceasta. Fără să îi spun și cum finanțez ceea ce trebuie să facă. Aici este marea problemă și v-ați pus vreodată întrebarea dacă acești fermieri își vor închide pur și simplu porțile fermei? De unde vom reuși să asigurăm securitatea alimentară. Pentru că este o chestiune care mi se pare că scapă din vedere uneori Comisiei Europene și din păcare nu se vine cu finanțări adecvate pentru a sprijini eforturile fermierilor și noi asta vă cerem. Dați bani pentru fermieri dacă vreți să fie parte din eforturile pentru combaterea schimbărilor climatice”.

Continue Reading

Daniel Buda

Eurodeputatul PPE Daniel Buda: Piața Unică rămâne un simbol al unității, progresului și prosperității comune

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

#singlemarket30

La treizeci de ani de la inaugurarea sa, Piața Unică Europeană rămâne una dintre cele mai semnificative realizări ale integrării europene, afirmă eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), membru al grupului Partidului Popular European din Parlamentul European.

Lansată în 1993, aceasta a redefinit dinamica economică și socială a continentului, eliminând barierele dintre statele membre și promovând libera circulație a bunurilor, serviciilor, capitalului și persoanelor. Un moment de reflecție și celebrare, această aniversare ne oferă oportunitatea de a privi înapoi la realizările remarcabile și provocările întâmpinate de-a lungul a trei decenii de integrare și cooperare economică.

“Piaţa Unică nu este doar o realizare economică, ci şi o mainistare a viziunii pentru o Europă unită. Într-o lume în continuă schimbare, Piaţa Unică rămâne un pilon central al prosprităţii şi stabilităţii noastre”, declară Daniel Buda, membru al Parlamentului European.

“Piaţa unică a stimulat colaborarea transfrontalieră în cercetare şi dezvoltare, accelerând progresul în domenii esenţiale precum tehnologia. Provocările precum schimbările climatice, digitalizarea şi inegalităţile economice necesită o abordare unită şi inovatoare. Nu în ultimul rând, Piaţa Unică oferă un cadru pentru a răspunde colectiv provocărilor actuale, promovând în acelaşi timp creşterea durabilă şi incluzivă în Europa”, mai susține Daniel Buda.

 La 30 de ani de la înființare, Piața Unică Europeană rămâne un pilon esențial al prosperității și stabilității în Europa. Cu toate provocările sale, PUE continuă să fie un motor de creștere și inovație, demonstrând importanța colaborării și integrării europene. Pe măsură ce ne îndreptăm spre viitor, adaptarea și consolidarea Pieței Unice va fi crucială pentru a răspunde nevoilor și așteptărilor cetățenilor europeni într-un peisaj global în continuă schimbare.

 In contextul unei lumi globalizate, Piața Unică Europeană nu este doar un instrument al prosperității interne, ci și un actor cheie pe scena mondială. Cu toate acestea, drumul nu a fost lipsit de provocări. De la crize economice la incertitudinile politice și schimbările tehnologice rapide, Piața Unică a trebuit să se adapteze constant. Criza financiară globală, Brexitul, pandemia COVID-19 și tensiunile geopolitice recente au testat reziliența și flexibilitatea acestui proiect.

#singlemarket30

Continue Reading

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda: Comisia AGRI a votat favorabil dosarul privind Regulamentul fitosanitar, în care am reprezentat viziunea PPE

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

Mecanismul de reacție rapidă în cazul apariției bolilor plantelor a fost adoptat de către Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI) a Parlamentului European, iar contribuția lui Daniel Buda, europarlamentar PNL și vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură, a fost esențială în această inițiativă, având rolul de raportor din partea grupului PPE.

„Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European a votat favorabil dosarul privind Regulamentul fitosanitar, în care am reprezentat viziunea PPE. Acest Regulament stabilește regimul fitosanitar pentru protecția teritoriului UE împotriva introducerii și răspândirii organismelor dăunătoare plantelor, protejând culturile noastre și asigurând comerțul în condiții de siguranță prin prevenirea și gestionarea eficientă a focarelor”, a transmis eurodeputatul liberal într-un mesaj pe Facebook.

Prioritățile sale adoptate de altfel în cadrul Comisiei, au fost de a:

  • crea, pentru prima dată, un mecanism de reacție rapidă în caz de probleme într-un stat membru, prin stabilirea unei echipe fitosanitare de urgență a UE formată din specialiști din domeniu din diferite țări: Aceștia vor avea posibilitatea de a lucra rapid împreună pentru a gestiona diverse boli ale plantelor care pot afecta direct fermierii și producțiile acestora.
  • stimula o mai bună coordonare transfrontalieră în domeniul fitosanitar prin exerciții de simulare comune, la nivelul UE, privind planurile de urgență pentru dăunătorii prioritari;
  • evidenția rolul Regulamentului fitosanitar pentru securitatea alimentară și pentru a proteja fermierii și economia de posibile daune provocate de bolile plantelor;
  • reducerea sarcinii de raportare cu 25%, precum și digitalizarea transmiterii informațiilor;
  • evidenția necesitatea unei finanțări publice adecvate pentru cercetare, inovare și măsuri de gestionare a eventualelor focare.

Dosarul privind Regulamentul fitosanitar a fost votat cu 36 de voturi pentru, 1 împotrivă și 1 abținere. 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA DIGITALĂ9 hours ago

Digital Innovation Summit Bucharest 2024 marchează o nouă etapă în colaborarea dintre sectoarele public și privat pentru a modela un viitor digital mai sigur și mai prosper

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Liderii UE au făcut primul pas către viitorul pieței unice, cerând “un nou pact european pentru competitivitate ancorat în piața unică” și cu o Uniune a piețelor de capital cu un potențial anual de 470 de miliarde de euro pentru companii

CONSILIUL EUROPEAN13 hours ago

Klaus Iohannis le-a prezentat omologilor din UE viziunea României privind viitorul pieței unice, cu accent pe rolul prioritar al coeziunii și agriculturii și ridicarea controalelor la frontierele terestre

SUA14 hours ago

SUA: Camera Reprezentanților va vota proiectul de lege privind ajutorul de 61 miliarde de dolari pentru Ucraina

U.E.15 hours ago

UE instituie Cadrul de Investiții pentru Ucraina în valoare de 9,3 mld. de euro

ROMÂNIA15 hours ago

Marcel Ciolacu, întâlnire cu reprezentanți ai companiilor emirateze: Extinderea și modernizarea Aeroportului Otopeni, a infrastructurii portuare și feroviare, obiectivele strategice ale parteneriatului comercial cu UAE

ROMÂNIA16 hours ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

MAREA BRITANIE17 hours ago

Comisia Europeană dorește începerea negocierilor de stabilire a unui acord între UE și Marea Britanie privind mobilitatea tinerilor de pe ambele maluri ale Canalului Mânecii

NATO18 hours ago

Cinci avioane ale Forțelor Aeriene Spaniole protejează spațiul aerian al NATO deasupra României, fiind dislocate la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu

G718 hours ago

Ministrul german de externe cere G7 ”măsuri suplimentare” contra Iranului după atacul ”fără precedent” asupra Israelului

ROMÂNIA16 hours ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA2 days ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA2 days ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ3 days ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ3 days ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA4 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO7 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

Trending