Europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL, PPE) a obținut 28 de milioane de euro din bugetul UE 2019, votat astăzi de PE, pentru fermierii afectați de pesta porcină africană și gripa aviară

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a votat astăzi bugetul Uniunii Europene pentru anul 2019, care cuprinde și solicitarea eurodeputatului Siegfried Mureșan (PNL, PPE) de a aloca 28 de milioane de euro pentru fermierii afectați de pesta porcină africană și gripa aviară.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, cele 28 de milioane de euro vor fi alocate către Fondul European de Garantare Agricolă ( FEGA) pentru pentru măsurile specifice destinate fermierilor afectați de pesta porcină africană și gripa aviară din România și din celelalte state membre ale UE. 

”Am votat astăzi, în plenul Parlamentului European, Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2019. Forma finală a bugetului cuprinde și 28 de milioane de euro pentru sprijinirea fermierilor afectați de pesta porcină africană și gripa aviară, fonduri alocate în urma amendamentelor depuse de mine la proiectul inițial de buget. Având în vedere că 80% din focarele de pestă porcină africană din UE se află pe teritoriul României, acești bani vor ajunge, în mare parte, la fermierii români păgubiți”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan.

”Alocarea acestor bani este o victorie cu atât mai mare cu cât, până la finalul negocierilor, Guvernul României nu trimisese documentația necesară pentru ca România să beneficieze de fonduri europene din această linie bugetară pentru pesta porcină africană în Bugetul UE 2019. Așadar, a trebuit să conving mai întâi colegii din Parlamentul European, apoi Consiliul UE și Comisia Europeană că România are nevoie de acești bani fără a exista o cerere oficială din partea autorităților de la București. Dacă această cerere ar fi fost depusă în timp util, cel mai probabil suma obținută pentru despăgubirea fermierilor români din Bugetul UE 2019 ar fi fost mult mai mare. Mai mult decât atât, Guvernul Dăncilă a votat  în luna septembrie inclusiv reducerea cu 8,5 milioane de euro a alocărilor către o a doua linie bugetară din care vor fi sprijiniți fermierii afectați de pestă. Din fericire, această tăiere a fost eliminată din forma finală de buget”, a adăugat eurodeputatul Siegfried Mureșan.

Parlamentul European a votat astăzi, cu 451 de voturi pentru, 142 împotrivă și 78 de abțineri bugetul pentru anul viitor, după ce ieri Consiliul Ununii Europene și-a adopat ieri poziția cu privire la noul buget al Comisiei, ținând seama de acordul obținut cu Legislativul european la 4 decembrie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.