Eurostat. Tot mai mulți tineri își găsesc joburi după absolvirea facultății. Care este situația în România

În 2017, peste 80% dintre absolvenții recenți din UE și-au găsit locuri de muncă. Acesta este al patrulea an consecutiv în că rata de ocupare a forței de muncă pentru absolvenții recenți a crescut, inversând scăderea observată între 2008 și 2013, potrivit ultimelor date furnizate de Eurostat.

Statele care au înregistrat cele mai ridicate rate ale ocupării forței de muncă în cazul absolvenților recenți au fost Malta (95%), Germania (91%) Olanda și Cehia (ambele 90%).

La celălalt capăt al scalei s-au aflat Grecia (52%), Italia (55%) și Croația (66%).

România se află sub media europeană, 76% dintre absolvenți reușindsă se încadreze în câmpul muncii în 2017.

Dacă la nivel european s-a constatat un trend ascendent, același lucru s-a întâmplat și în România.

În 2014 numai 66% dintre tineri își găseau locuri de muncă imediat după terminarea studiilor, în 2015 procentul era de 68%, iar în 2016 de 69%.

Mai mult, în 2017 a scăzut și rata tinerilor NEETs, cei care nu se află înscriși la niciun program de studiu, dar nici nu sunt angajați, de la 20% în 2016 la aproape 18% în 2017.

Termenul de „absolvenți recenți” se referă la persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 34 de ani, care nu sunt în educație și formare și care și-au terminat studiile cu cel mult trei ani în urmă. Nivelul de educație luat în considerare este cel puțin învățământul secundar superior, deci include și învățământul terțiar.

Nivelul de educație joacă un rol esențial în găsirea unui loc de muncă. Ratele de ocupare pentru absolvenții recenți din UE cu studii superioare au fost de 85% în 2017, în timp ce rata corespunzătoare pentru absolvenții vocaționali (în învățământul secundar superior sau postliceal non-terțiar) a fost de 77%. Rata de ocupare pentru absolvenții de nivel general (la același nivel non-terțiar) a fost considerabil mai mică, la 64%.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.