EVZ: Ordonanța 41 ajută fraudarea referendumului

Analiza  modificărilor aduse de Guvernul Ponta Legii Referendumului nu poate ajunge la altă concluzie decât că se urmăreşte o fraudă, arată EVZ.ro.

Ce modificări aduce OUG 41 și cum se pot fura voturile:

I. Eliminarea listelor suplimentare, ca la un referendum local .

Efect: nu mai sunt identificați cei care votează în alte circumscripții decât cea de care aparțin.
Scop urmărit: Se pot trece pe listă CNP-uri și semnături fictive în dreptul celor absenți la vot. Cheia fraudei este mult mai ușor de obținut: se adună voturi DA, voturi NU, voturi nule. Listele suplimentare complicau obținerea cheiei finale și au fost scoase.

II.  Eliminarea birourilor electorale locale (comunale sau orășenești) 

Efect: În loc de 60-70 de filtre va fi unul singur pe județ. Consecința este devastatoare: înainte fiecare birou electoral calcula „cheia” (DA, NU, voturi nule) la numai câteva secții (10-15 liste). Acum, toate calculele se fac într-un singur loc. La 3 noaptea, un singur birou electoral trebuie să verifice „cheile” de la 500 de secții.
Scop urmărit:

  • 1. Măsluirea datelor la Biroul Electoral Județean este mult mai simplă de făcut prin eliminarea celor 60-70 de filtre intermediare. Se modifică o singură dată „cheia” voturilor pe tot județul. Tehnic, e foarte greu ca un singur BEJ să verifice corectitudinea a 500 de „chei” la nivel județean.
  • 2. Reclamațiile se depun la un singur birou pe județ, iar fiecare verificare se decide prin votul membrilor. Practic, la minim 100 de reclamații pe fiecare județ, este imposibil ca acestea să mai poată fi verificate.

III. Eliminarea menționării numărului de ștampile predate fiecărei secții

Efect: Nu mai există controlul asupra ștampilelor dispărute în timpul zilei. La sfârșitul votării, absența unei ștampile nu mai atrage nicio responsabilitate legală. Ștampilele pot fi astfel sustrase din secție și folosite pentru ștampilarea unor buletine de vot în afara cabinelor.

IV. Eliminarea menționării stării sigiliului de la urna de vot. 
Efect: Practic, păstrarea nealterată a sigiliului de plastilină nu mai este obligatorie prin lege. Dacă cineva deschide urna și o reînchide, nu mai ești obligat, ca șef de secție de votare, să menționezi acest lucru în procesul verbal.

Sursa articol: EVZ.ro

Foto: atitudini.wordpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.