EXCLUSIV CALEAEUROPEANA.RO. Europarlamentarul PPE Carlos Coelho, autorul raportului care vrea Romania in Schengen: Romania sa ceara explicatii pentru amanarea aderarii la Schengen. Aceasta amanare este doar ambitia unor politicieni

Europarlamentarul Carlos Coelho a acordat un interviu IN EXCLUSIVITATE pentru caleaeuropeana.ro la Bruxelles. Coelho a tinut sa-si exprime inca o data sustinerea pentru aderarea Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen. Europarlamentarul portughez a declarat ca nu intelege aceasta noua orientare a Consiliului si ca nu este de acord cu rezolutiile acestuia. Mai departe, a explicat ca pentru a lua decizii de asemenea importanta ar fi trebuit sa existe cauze grave si reale si a tinut sa-si exprime scepticismul fata de existenta acestora.

coelho “Dupa parerea mea, Romania ar trebui sa ceara explicatii concrete. Nu va puteti multumi doar cu o hotarare. Cei ce nu mai sunt de acord cu aderarea dvs la spatiul Schengen trebuia sa va spuna care sunt cauzele reale si trebuie sa le si motiveze. Raportul meu arata clar ca Romania si Bulgaria au indeplinit criteriile pentru a deveni membru in Schengen. Daca asta nu mai este de actualitatea, aveti dreptul la explicatii. Normele in vigoare sunt valabile pentru toate tarile membre ale Uniunii si nu le putem aplica in mod mai dur fata de Romania sau de Bulgari”, a spus Coelho.

Reducerea coruptiei nu este element esential pentru aderare

Membrul Comisiei pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne a precizat faptul ca fenomenul coruptiei nu este un element esential in procesul de aderare si ca acesta nu poate bloca aderarea Romaniei, mai ales ca Romania a facut eforturi vizibile pentru combaterea coruptiei la nivel national. Daca normele privind coruptia au devenit mai aspre, trebuie aplicate la nivel european in aceeasi masura.

 Motivele invocate mascheaza ambitiile unor politicieni

“Tinand cont de faptul ca alegerile europene se apropie, ma pot gandi ca aceasta amanare este doar  ambitia unor politicieni si sunt aceste atitudini fac parte din agenda lor politica. Doua dintre principiile fundamentale ale Uniunii sunt libera circulatie a persoanelor si nu doar a bunurilor si cetatenia europeana”, lasand de inteles ca fara aderarea celor doua tari, aceste principii nu sunt respectate si promovate.

Intrebat daca exista riscul sa se amane aderarea Romaniei in Schengen, Carlos Coelho a raspuns ca mai putem vorbi despre Schengen doar dupa alegeri, dar intre timp sa continuam sa fim perseverenti  in aceasta cursa.

Referindu-se la Consiliul JAI, domnul Coelho a tinut sa-si exprima dezacordul in legatura cu votul in unanimitate pentru aprobarea unor resolutii, purtand ca exemplu faptul ca exista riscul ca o singura tara sa impiedice o decizie importanta pentru viitorul unui alt stat membru.

Europarlamentarul portughez a concluzionat spunand ca spera ca Schengen sa revina pe agenda Guvernului din Romania.

Ministerul Afacerilor Externe saluta la data de 8 iunie 2011  votul favorabil pe care Parlamentul European, cu o largă majoritate a membrilor săi  (487 voturi pentru, 77 de voturi împotrivă şi 29 abţineri), l-a acordat aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Votul Parlamentului European marca încheierea procedurii parlamentare de acordare a avizului consultativ al Parlamentului European privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen

 Interviu realizat pentru caleaeuropeana.ro de Alexandru Padure

Mai multe despre raportul Coelho aici.

One Response to EXCLUSIV CALEAEUROPEANA.RO. Europarlamentarul PPE Carlos Coelho, autorul raportului care vrea Romania in Schengen: Romania sa ceara explicatii pentru amanarea aderarii la Schengen. Aceasta amanare este doar ambitia unor politicieni

  1. Camelian Propinatiu 07/03/2013 at 17:40

    Amuzanta e incompetenta generata de populismul asta de a specula electoral criptorasismul antibalcanic. Tehnic, cei loviti sunt nu cersetorii migratori, ci oamenii cinstiti care ar voi sa munceasca! Iar ostracizarea Estului prin neprimirea in Schengen mareste riscul de tara, genereaza saracie, deci noi aventurieri.
    Un bun român care are ce mânca si gaseste carti bune in bibliotecile publice nu s-ar instraina de bezmetic in Germania, Olanda sau Finlanda!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.