EXCLUSIV INTERVIU Liderul socialiştilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, despre alegerile europarlamentare, suspendarea preşedintelui Traian Băsescu şi candidatura premierului Victor Ponta la alegerile prezidenţiale

Preşedintele Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda a acordat un interviu în exclusivitate pentru caleaeuropeana.ro, în care vorbeşte despre şansele socialiştilor de a câştiga alegerile europarlamentare, suspendarea Preşedintelui Traian Basescu şi candidatura Premierului Victor Ponta la alegerile prezidenţiale.

Swoboda HannesLuni şi marţi, Swoboda, aflat într-o campanie de susţinere a candidaţilor PSD, în mod special Victor Boştinaru şi Ioan Mircea Paşcu, a participat la întâlniri electorale la Piteşti, Topoloveni şi Mioveni. În această perioadă, oficialul european a vizitat uzinele Dacia, a avut o întâlnire cu profesorii şi studenţii de la Universitatea Brâncoveanu şi a vizitat Institutul de Cercetări Nucleare.

 Interviul integral:

–          Bună ziua, domnule preşedinte, bine aţi venit în România!

–          Vă mulţumesc  foarte mult!

–          România este una dintre multele ţări de la care socialiştii au mari aşteptări de la alegerile europarlamentare, lucru pe care l-am studiat pe site-ul nostru dedicat temelor europene, www.caleaeuropeana.ro. Promovăm viziunea europeană, analizăm platformele propuse de Schulz, Juncker şi Verhofstadt şi promovăm dezbaterile dintre candidaţi la nivel european. Prima mea întrebare este legată de aşteptările dumneavoastră de la aceste alegeri în raport cu România.

–          În primul rând, mi-aş dori o bună participare la alegeri. Am văzut că există o dezbatere animată în România. Şi, în al doilea rând, mă aştept la o voce puternică din partea tuturor social.democraţilor, din partea domnului Ponta şi a altor candidaţi, în ceea ce priveşte conexiunea României cu Europa, deoarece acest lucru reprezintă o foarte bună dovadă că persoanele sunt  membri ai Parlamentului European pentru România  şi că România lucrează pentru Europa.

–          Ce credeţi despre sloganul ales de către Partidul Social Democrat român pentru alegerile europarlamentare – “Mândri că suntem români”?

–          Consider că trebuie privit în legătură cu Europa – mândri că suntem români în Europa, pentru că există campanii “murdare” precum cea a lui Nigel Farage sau a altora care sugerează că România nu este la fel ca alte state din vestul Europei, ceea ce nu este adevărat. Cred că este un slogan foarte bun care înseamnă că suntem mândri că suntem români în Europa.

–          Domnule preşedinte, aţi vorbit despre luările de poziţie recente ale lui Nigel Farage, care a spus că s-ar simţi în pericol să locuiască într-un cartier în care vin români.

–          Este o poziţie rasistă şi de neacceptat.

–          Am observat că există o determinare puternică de a rezolva problemele economice şi de a veni cu soluţii pentru crearea de locuri de muncă. În ce fel pot socialiştii să rezolve această problemă în Europa? Vorbim despre mai mult de 23 de milioane de persoane fără locuri de muncă, populaţie mai mare decât a României.

–          Cred că trebuie să investim în locuri de muncă, trebuie să cheltuim fonduri în acest sens. Trebuie să găsim mijloacele de a ne lupta cu evaziunea fiscală  a oamenilor bogaţi care, în loc să plătească taxe, aduc banii pe pieţe diferite, cu toate consecinţele pe care le implică speculaţiile. Există bani şi este interesul tuturor statelor să să investească în legături europene, care să creeze locuri de muncă. Dacă veţi călători numai de la Sibiu la Piteşti, veţi observa că există nevoia de a avea legături foarte eficiente la nivel de autostrăzi,  la nivel feroviar – despre asta consider că este vorba în Europa : trebuie să avem conexiuni europene, nu numai la nivel naţional, dar şi transfrontaliere.

–          Consideraţi că, după această criză, putem spune că oamenii de rând au suportat cel mai mult costurile redresării?

–          Desigur. Cei care au mulţi bani îi pot transfera de la o bancă la alta sau pot cumpăra proprietăţi. Există oraşe în vestul Europei unde preţurile pe piaţa imobiliară sunt extrem de ridicate. Partea bogată a societăţii nu plăteşte dobânzi  la bancă, , doar construiesc case în Londra, Viena şi în alte oraşe. Este uşor de observat că există membri ai societăţii care nu suferă  şi care pot trăi în bogăţie şi bunăstare.

–          Vă simţiţi în pericol, acum, că sunteţi în România, deoarece există un conflict în apropierea graniţelor noastre, în Ucraina? Vă simţiţi în siguranţă ca cetăţean european? Mulţi cetăţeni din estul Europei sunt neliniştiţi din cauza acestui conflict. Poate cei din vestul Europei se simt mai în siguranţă.

–          Desigur, România este mai aproape. Săptămâna trecută am fost în Kiev şi apoi în estul Ucrainei şi am văzut că acest conflict nu este numai între Ucraina şi Rusia, ci şi în interiorul Ucrainei. Există două tabere – Rusia,  care duce o politică agresivă, cu domnul Putin, dar există extremişti şi în interiorul ţării. Consider că Europa ar trebui să aibă influenţă asupra celor responsabili şi să reconcilieze oamenii, pentru a ajunge la unitate în interiorul ţării. Apoi, trebuie să avem o politică de energie comună, ca soluţie pe termen mediu şi lung, pentru a ne reduce dependenţa de gaz rusesc. Există multe lucruri pe care Europa le poate face, lucruri pe care statele nu le pot face la nivel individual.  Ne trebuie o strategie europeană pentru a avea siguranţa cetăţenilor noştri.

–          Acesta este un punct cheie al campaniei – la început, socialiştii păreau aproape de a câştiga, însă, odată cu debutul crizei din Ucraina şi cu declaraţiile interpretate greşit ale domnului Schulz, echilibrul s-a schimbat, iar unele sondaje arată că popularii ar fi in avantaj. Credeţi că este adevărat sau nu?

–         Ei bine, cred că în România socialiştii vor ieşi învingători, deoarece, dacă vă uitaţi la domnul Ponta şi la guvernul său, veţi observa o viziune clară de a transforma ţara, de modernizare, cu respectarea elementului social. Aşadar, sunt destul de optimist.

–          Ei bine, asta se întâmplă la nivel de România, dar ce spuneți despre nivelul european?

–          Sunt încă optimist, deoarece nu am avut niciodată iluzia că va fi ușor să câștigăm. Cred că este o sarcină foarte dificilă. În orice caz, cred că distanța dintre Populari și noi va fi redusă și vom fi din nou numărul 1. Primesc informații că oamenii vor vota cu Socialiștii, deoarece Martin Schulz este candidatul nostru de frunte. Pe cât sunt de optimist, pe atât sunt de realist, însă. Să ne amintim de distanța din sondaje dintre noi si Populari, care este măricică, deci dacă ne apropiem din nou de PPE, va fi deja un câștig, însă noi vom lupta până la final să ajungem pe prima poziție.

–          Am fost primii care am adus în atenția publică tweet-ul dvs referitor la acuzațiile care i se aduceau Președintelul Băsescu, în vara lui 2012. Și ați spus atunci, după ce Curtea Constituțională a decis că anularea rezultatelor referndumului era legală, ca oamenii să înceteze campaniile de protest și să se întoarcă la muncă. Acum vorbim despre faptul că președintele promovează anumite partide, respectiv PPE. Credeți că acțiunile președintelui ar trebui supuse din nou judecății opiniei publice?

–          Având în vedere că sunt alegerile pentru PE în această perioadă și ca vor urma alegerile prezidențiale, cred că asta le va arăta cetățenilor că vor trebui să voteze pentru cineva care va fi  mai constructiv, mai de ajutor pentru România. În ciuda neînțelegerilor, este important ca Guvernul să promoveze viitorul României. Să sperăm că viitorul președinte va corecta imaginea și va readuce această poziție la însemnătatea ei, aceea de promovare a interesului statului și nu al partidului.

–          Credeți că domnul Ponta este potrivit pentru această poziție?

–          Nu judec o persoană individual. Eu cred că Social-Democrații ar fi cea mai bună alegere și sper că va ieși cineva care să pună interesele de partid în spate și care să lucreze pentru România, pentru ca asta trebuie sa faca un Presedinte.

 

Interviu realizat de Dan Cărbunaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.