Extrădarea lui Carles Puigdemont din Belgia ar putea dura câteva luni. Care este întreaga procedură urmată de autoritățile belgiene

Extrădarea din Belgia a fostului lider catalan, Carles Puigdemont, va dura cel puțin o lună și jumătate, după ce un judecător spaniol a emis un mandat european de arestare pentru acesta și alți patru membri ai cabinetului său desființat, notează New Europe.

Cei cinci foști oficiali au rămas în Belgia după surprinzătoarea conferință de presă pe care au susținut-o în capitala Belgiei. 

Alți opt foți miniștri au fost reținuți la Madrid ca parte a investigației în curs de desfășurare  privind declararea independenței Cataloniei. Un al nouălea membru, Santi Vila, a ieșit din arest pe cauțiune.

Limita minimă legală pentru extrădare din Belgia către alt stat european este de 6 săptămâni. Procurorul spaniol a cerut ca Puigdemont să fie reținut în baza mandatului european de arestare și va accelera procesul.

Dar orice decizie a unui tribunal inferior din Belgia poate fi atacată prin instanțele superioare, prelungind procesul juridic în timp ce tensionează relațiile dintre statele membre ale UE.

Sistemul european al mandatelor de arestare, care există încă din 2004, facilitează țărilor din UE să solicite extrădarea din alte state UE a persoanelor căutate pentru infracțiuni și elimină procesul decizional politic din acest proces. Țările UE eliberează anual mii de mandate.

Citiți și Mandat european de arestare emis pe numele lui Carles Puigdemont. Reacţia fostului lider catalan: Comunitatea internaţională trebuie să constate pericolele unei astfel de abordări

Belgia urmează o serie de măsuri procedurale de extrădare în baza mandatului european de arestare:

-După ce suspectul căutat de o altă țară este reținut de poliție, el este interogat de un judecător în termen de 24 de ore, care stabilește dacă formalitățile pentru cererea de extrădare au fost îndeplinite. Suspectul poate fi de acord cu extrădarea imediat. Dacă nu, judecătorul poate stabili cauțiunea și îi ordonă să fie reținut.

– Un mandat european de arestare poate fi blocat din mai multe motive în Belgia, dar majoritatea au un caracter procedural, cum ar fi cazul în care infracțiunea în cauză ar fi depășit statutul de limitări în Belgia sau a fost deja condusă într-o altă țară.

– Există, de asemenea, o excepție în ceea ce privește drepturile omului, atunci când extrădarea ar aduce atingere drepturilor fundamentale ale pârâtului.

– Curtea trebuie să decidă în termen de 15 zile dacă există motive suficiente pentru a suspenda extrădarea. Există mai multe posibilități de apel, dar în fiecare caz, cu o limită de timp de 15 zile.

– Autoritățile belgiene trebuie să își informeze omologii europeni dacă mandatul european de arestare nu poate fi executat după 90 de zile.

– Procedura privind mandatul european de arestare poate fi oprită prin solicitarea azilului politic. Cu toate acestea, aproape toate cererile depuse de cetățenii UE în Belgia au fost respinse în termen de cinci zile.

– Chiar dacă extrădarea a fost racceptată de un judecător, ordinul poate fi oprită în continuare de “motive umanitare grave”, cum ar fi faptul că viața sau sănătatea pârâtului este pusă în pericol de mutare.

Guvernul Spaniei a retras autonomia Cataloniei după proclamarea independenţei, iar Guvernul şi Parlamentul de la Barcelona au fost dizolvate. Madridul a convocat alegeri parlamentare anticipate în Catalonia, programate pe 21 decembrie.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.