Finalul Consiliului European de toamnă. Președintele Klaus Iohannis a subliniat nevoia aprofundării convergenței nu numai în interiorul Zonei Euro, ci în întreaga Uniune Europeană

Corespondență din Bruxelles – Teodora Ion 

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a participat la reuniunea Consiliului European de toamnă, de la Bruxelles, în marja căreia a avut loc și Summitul Euro în format extins.

FOTO: Administrația Prezidențială

Astfel, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, șeful statului a subliniat nevoia unei abordări unitare la nivelul Uniunii în deciziile legate de Uniunea Economică și monetară și Uniunea Bancară, dar și aprofundarea convergenței nu numai în interiorul Zonei Euro, ci în întreaga Uniune Europeană, în vedere consolidării unei Uniuni cât mai puternice și coezive pentru viitor.

Principalele teme care au domiat agenda liderilor europeni reuniți într-un summit ce s-a desfășurat pe durata a două zile au fost procesu lde retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, problema migrației, securitatea internă a UE și aspecte legate de relațiile externe ale Uniunii.

Brexit

În ceea ce privește retragerea Marii Britanii din UE, în documentul amintit mai sus menționat că ”în pofida progreselor intense, acordul de retragere nu a fost finalizat până la acest moment. Șefii de stat și de guvern au reafirmat sprijinul față de negociatorul șef al Uniunii, susținând în continuare toate demersurile sale pentru a încheia un acord de retragere, în cadrul definit de orientările aprobate de Consiliul European”.

Acesta mai stipulează că ”în cadrul discuțiilor a fost reiterată determinarea de a păstra unitatea celor 27 de state membre în această fază finală a negocierilor cu Marea Britanie. Totodată, a fost afirmată disponibilitatea de a convoca o reuniune extraordinară a Consiliului European la momentul la care negociatorul șef va informa asupra unor progrese decisive în negocieri”.

Migrație

Cu privire la acest aspect, ”Iohannis a evidențiat importanța dialogului intensificat cu țările de origine și de tranzit ale migranţilor, cu scopul prevenirii fenomenului migrației ilegale la sursă și combaterii traficului de persoane”.

”Președintele României a subliniat importanța pe care țara noastră o acordă măsurilor de eficientizare a returnării persoanelor aflate în situație de ședere ilegală pe teritoriul statelor membre, exprimând susținerea pentru adoptarea propunerii legislative aflate în negociere pe acest subiect, la acest moment”, mai este precizat în comunicat.

De asemenea, șeful statului ”a reiterat susținerea țării noastre pentru eforturile de consolidare a agențiilor europene de profil, inclusiv a Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, reamintind contribuția semnificativă a României la activitatea acesteia din urmă”.

Securitatea internă

În ceea ce privește această chestiune, discuțiile liderilor au evidențiat progresele realizate în acest domeniu și necesitatea menținerii unui ritm susținut de implementare a măsurilor adoptate până în prezent, fiind reiterată, în același timp, susținerea pentru adoptarea rapidă a măsurilor legislative privind o gestiune integrată a sistemelor de securitate UE pentru a răspunde cât mai adaptat imperativului de securitate la nivel european.

Președintele României a reliefat ”importanța implementării instrumentelor destinate unei mai bune cooperări și coordonări la nivelul UE și necesitatea continuării eforturilor pentru adoptarea cadrului legislativ privind interoperabilitatea. Totodată, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că prevenirea și contracararea radicalizării și a terorismului trebuie să rămână printre preocupările prioritare ale statelor membre și a reafirmat sprijinul țării noastre pentru demersurile și eforturile în plan european pentru consolidarea rezilienței Uniunii în fața amenințărilor hibride și atacurilor cibernetice”, potrivit sursei citate mai sus.

În acest context, Președintele României a susținut avansarea discuțiilor privind propunerile recente ale Comisiei Europene vizând eliminarea conținutului terorist online, precum și pentru promovarea unui set de măsuri de răspuns la atacurile cibernetice.

Summitul Euro în format extins

Șefii de stat și de guvern au discutat despre stadiul negocierilor privind consolidarea Uniunii Economice și Monetare în prezența președinților Eurogrupului, domnul Mário Centeno, și Băncii Centrale Europene, domnul Mario Draghi. S-a făcut o trecere în revistă a pașilor întreprinși de la Summitul din iunie 2018, cu accent pe reforma Mecanismului European de Stabilitate (ESM) și pachetul privind reducerea riscurilor în sistemul bancar, în pregătirea unei discuții mai extinse la viitorul Summit Euro din luna decembrie a acestui an.

Președintele Klaus Iohannis a apreciat că ”procesul de consolidare a Uniunii Economice și Monetare este de interes pentru toate statele membre UE, generând un impact considerabil atât asupra statelor membre ale Zonei Euro, cât și asupra celor care nu au aderat încă la aceasta și a adăugat că România sprijină acest proces de consolidare și urmărește îndeaproape dezvoltările și inițiativele legate de Zona Euro, având în vedere obiectivul țării noastre de aderare la Zona Euro cât mai curând posibil”, conchide documentul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.