Forțele aeriene ale Canadei revin în România. Cinci avioane de luptă CF-18 Hornet vor apăra spațiul aerian al României până la finalul anului

Canada trimite cinci avioane CF-18 Hornets în România pentru a participa la misiunea Enhanced Air Policing sub comandă NATO, din septembrie până în decembrie 2018, a anunţat joi Ministerul canadian al Apărării, informează Forțele Armate Canadiene într-o postare pe Facebook.

Misiunea face parte din operaţiunea REASURANCE din Europa Centrală şi de Est, iar aceasta a fost desfășurată în premieră la o lună după anexarea Crimeei, în aprilie 2014. Atunci, forţele aeriene canadiene au desfăşurat prima dată o misiune de poliție aeriană în România din aprilie până în august 2014.

În cadrul misiunilor de poliție aeriană din ultimii ani, forțele aeriene britanice și canadiene sunt cele care au asigurat, pe principiu rotațional, aceste operațiuni în spațiul aerian al României și deasupra Mării Negre. Reamintim că anul trecut, forțele armate canadiene (FAC) au trimis aproximativ 135 de militari și patru avioane de vânătoare CF-188 Hornet ale Aviației regale canadiene la Constanța, în România, pentru a lua parte la activitățile poliției aeriene a NATO din septembrie până în decembrie 2017.

Enhanced Air Policing (poliţia aeriană întărită) este o misiune de apărare colectivă pe timp de pace pentru asigurarea integrităţii spaţiului aerian al Alianţei Nord-Atlantice.

Reamintim că în ultimele luni, în contextul misiunii britanice asigurate cu avioane Typhoon Eurofighter, misiunile de poliție aeriană au interceptat mai multe provocări de această natură din partea Rusiei.

 Pe 3 mai, avioanele britanice care asigură misiuni de poliție aeriană în spațiul aerian al României au interceptat, primul avion rusesc intrat în spațiul românesc.

Ulterior, pe 26 iulie, avioane de vânătoare britanice Typhoon aflate la baza aeriană Mihail Kogălniceanu din apropiere de Constanța au decolat pentru a intercepta ceea ce părea a fi un bombardier rusesc care se apropia de spațiul aerian al NATO.

În cele din urmă, șase bombardiere ruseşti au fost interceptate, în această săptămână, deasupra Mării Negre de către avioane de vânătoare britanice desfăşurate în România şi care securizează spaţiul aerian al NATO.

Astfel, misiunile de poliție aeriană ale avioanelor militare canadiene vor înlocui misiunile desfășurate de către avioanele Typhoon Eurofighter ale aviației britanice și care au desfășurat misiuni și exerciții din luna mai și până în luna august.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.