Forțele Aeriene Canadiene și-au încheiat misiunea de poliție aeriană a NATO în România și la Marea Neagră

Ministerul apărării de la Ottawa a anunţat joi încheierea misiunii canadiene de poliţie aeriană în România, transmite Xinhua, potrivit Agerpres.

Timp de patru luni, Forţele Aeriene Regale Canadiene au desfăşurat la baza aeriană Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa cinci avioane CF-18 Hornet şi 135 de militari, care au asigurat misiuni de poliţie aeriană alături de Forţele Aeriene Române, în cadrul Operaţiunii Reassurance a NATO.

 

FOTO: Canadian Armed Forces/ Facebook

Aeronavele canadiene împreună cu efectivul de soldați și-au început misiunea la 1 septembrie 2018, în cadrul operaţiunii REASSURANCE din Europa Centrală şi de Est, iar aceasta a fost desfășurată în premieră la o lună după anexarea Crimeei, în aprilie 2014. Atunci, forţele aeriene canadiene au desfăşurat prima dată o misiune de poliție aeriană în România din aprilie până în august 2014.

În cadrul misiunilor de poliție aeriană din ultimii ani, forțele aeriene britanice și canadiene sunt cele care au asigurat, pe principiu rotațional, aceste operațiuni în spațiul aerian al României și deasupra Mării Negre. Reamintim că, anul trecut, forțele armate canadiene (FAC) au trimis aproximativ 135 de militari și patru avioane de vânătoare CF-188 Hornet ale Aviației regale canadiene la Constanța, în România, pentru a lua parte la activitățile poliției aeriene a NATO din septembrie până în decembrie 2017.

Enhanced Air Policing (poliţia aeriană întărită) este o misiune de apărare colectivă pe timp de pace pentru asigurarea integrităţii spaţiului aerian al Alianţei Nord-Atlantice.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.