Fost comandant al forțelor SUA în Europa: România este centrul de gravitație al Occidentului în contracararea agresiunii Rusiei la Marea Neagră

România reprezintă centrul de gravitație al Occidentului în contracararea agresiunii Rusiei, a declarat fostul comandament al forțelor SUA în Europa (USAREUR), generalul locotenent Ben Hodges, într-un interviu pentru Military Times care pune accentul pe acțiunile Rusiei de a ”înghiți Marea Neagră” și de a nu se opri până când ”nu va sufoca Ucraina”.

Hodges, unul dintre oamenii cheie în desfășurarea Inițiativei pentru Reasigurare Europeană în anii administrației Obama, devenită ulterior Inițiativa pentru Descurajare Europeană, insistă asupra faptului că, la cinci ani după anexarea Crimeei și în contextul noii crize generată în Marea de Azov, Rusia nu se va opri când nu va controla și portul Mariupol din Ucraina.

Fostul comandant USAREUR din perioada 2014-2017 insistă, în context, că ”aceasta este direcția prin care ei (n.r. – rușii) vor să dețină complet controlul asupra Mării Negre și să izoleze Ucraina”.

Astfel, potrivit lui Hodges, multe din răspunsurile la aceste provocări se așează pe umerii României, care găzduiește facilitatea Aegis Ashore de la Deveselu și care, prin intermediul bazei aeriene Mihail Kogălniceanu, a sprijinit SUA și NATO ”în proiectarea unei platforme de putere pentru forțe aeriene și terestre la Marea Neagră”.

România are un rol cheie. (…) Turcia este atât de concentrată în sud încât nu au dezvoltat o prezență mare în Marea Neagră. Totul se rezumă ca România să fie centrul de gravitație al Occidentul în contracararea agresiunii Rusiei”, a mai spus Ben Hodges.

Reamintim că Marea Neagră a căpătat o importanță din ce în ce mai crescută pe agenda NATO, atât în contextul anexării ilegale a Crimeii, cât și a insistențelor României în asigurarea unei abordări coerente și unitare pe întregul flanc estic al Alianței.

Summit-ul NATO din 2018 a reprezentat prima reuniune decizională aliată în care situația de securitate din regiunea Mării Negre a fost abordată într-o reuniune distinctă a aliaților cu partenerii din Georgia și Ucraina.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.