Fostul premier Tony Blair: Marea Britanie și liderii europeni ar trebui să se pregătească pentru un al doilea referendum privind Brexit

Fostul prim-ministru Tony Blair consideră că Marea Britanie și Uniunea Europeană ar trebui să se pregătească pentru un al doilea referendum pe tema Brexit, în cazul în care parlamentul va vota împotriva acordului negociat, informează Euronews.

Blair este de părere că un nou vot privind apartenența la UE ar fi votat de cetățeni în detrimentul ieșirii din Uniunea Europeană  fără o înțelegere.

„Trebuie să-i duc pe liderii europeni la următoarea etapă, care constă în realizarea probabilității că se va întâmpla și trebuie să se pregătească pentru aceasta”, a declarat acesta.

Europenii, care s-a declarat cu toţii „gata să o ajute” pe Theresa May, au adoptat un text, fără valoare juridică, menit să atenueze îngrijorările parlamentului britanic. Dar ei au insistat asupra ideii că acordul de divorţ „nu poate fi renegociat”.

Noile garanţii cerute de Theresa May privesc aşa-numitul „backstop”, soluţia găsită pentru a împiedica revenirea unei frontiere fizice între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, care ar pune în pericol acordurile de pace de pe insulă. Această “plasă de siguranţă” prevede crearea unui “teritoriu vamal unic” înglobând UE şi Marea Britanie după tranziţia post-Brexit, care nu ar trebui să se aplice decât în caz de eşec al negocierilor care urmează privind viitoarele relaţii comerciale ambiţioase pe care Londra şi Cei 27 vor să le stabilească.

Comisia Europeană își va intensifica pregătirile în cazul în care nu va exista un acord cu Marea Britanie privind ieșirea acesteia din Uniunea Europeană, a precizat joi președintele executivului european, Jean-Claude Juncker la finalul summitului european consacrat Brexitului.

Theresa May a supraviețuit săptămâna aceasta unui vot de încredere în cadrul Partidului Conservator la două zile distanță după ce a suspendat desfășurarea votului privind acordul pentru Brexit în Camera Comunelor, așteptat să aibă loc până la 21 ianuarie.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.