Franța și Germania se alătură Rusiei și Turciei într-un nou format de negociere a situației din Siria: Summit Merkel-Macron-Putin-Erdogan la Istanbul, pe 27 octombrie

Un summit axat pe Siria îi va reuni la 27 octombrie pe liderii turc, Recep Tayyip Erdogan, rus, Vladimir Putin, francez, Emmanuel Macron, şi german, Angela Merkel, a anunţat vineri purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Reuniunea se va axa în special pe situaţia de la Idleb, ultimul mare bastion al opoziţiei în Siria, şi pe “procesul politic” menit să ducă la o reglementare a conflictului care devastează ţara din 2011, a precizat purtătorul de cuvânt Ibrahim Kalin.

Organizarea unui summit regional Franța – Germania – Rusia – Turcia a fost propusă chiar de președintele turc Recep Tayyip Erdogan în luna iulie. Ulterior, în cadrul unei întrevederi bilaterale la Berlin, Angela Merkel i-a transmis lui Recep Tayyip Erdogan că este în favoarea unei întâlniri cvadripartite cu preşedintele turc, preşedintele rus, preşedintele francez.

Organizarea unui astfel de summit ar oferi Rusiei și Turciei un nou cadru de influențare a deciziilor internaționale privind Siria, în condițiile în care Moscova și Ankara desfășoară, în paralel, alături de Iran formatul de negocieri de la Astana în vederea asigurării stabilității în Siria.

Luna trecută, Ankara şi Moscova – care este aliată a preşedintelui sirian Bashar al-Assad – au anunţat un acord al cărui scop este de a crea o zonă demilitarizată care să servească drept zonă-tampon între teritoriile ocupate de rebeli şi jihadişti în Idlib şi zonele controlate de către trupele guvernamentale în zonă.

Acest acord a permis evitarea unei ofensive a regimului lui Assad împotriva provinciei, în contextul în care agenţiile ONU şi organizaţii umanitare avertizaseră în legătură cu riscul unei „băi de sânge”, temându-se de „cea mai gravă catastrofă umanitară” din secolul al XXI-lea.

Termenul oficial pentru crearea acestei zone tampon s-a încheiat luni şi cele două ţări s-au arătat optimiste, chiar dacă în teren anumite dispoziţii ale acordului nu au fost respectate.

Cele două ţări le-au dat practic un termen suplimentar jihadiştilor din provincia Idleb pentru a părăsi zona demilitarizată.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.