VIDEO INTERVIU Gabriela Mara, singurul consilier local român din Belgia: Comunitatea românească a crescut mult iar lucrurile au evoluat pozitiv pentru că românii își găsesc de muncă și sunt foarte serioși

Interviu realizat de Dan Cărbunaru

Gabriela Mara, singurul consilier local român din Belgia a declarat într-un interviu acordat pentru Calea Europeană că imaginea românilor din cadrul comunei Saint Josse este una bună deoarece ei sunt foarte muncitori și își tratează sarcinile de la locul de muncă cu seriozitate.

Calea Europeană: Dragi prieteni, suntem în Saint Josse, comunitatea din Bruxelles cu una dintre cele mai numeroase prezențe românești, în orice caz, unica formă administrativă din Belgia care beneficiază de prezența unui consilier român ca și reprezentare. Gabriela Mara se află alături de noi, chiar în sala de Consiliu a comunității. Acum câteva minute am avut onoarea și plăcerea de a discuta cu primarul din Saint Josse, cuvinte frumoase și la adresa dumneavoastră prrecum consilier local român, dar și la adresa românilor. Ce ne puteți spune despre românii care locuiesc aici? Sigur, sunt deja a doua comunitate după francezii care locuiesc aici, în Bruxelles, inima Uniunii Europene, peste 40.000-50.000, mulți dintre ei locuind și aici, în Saint Josse.

Gabriela Mara: Așa este, comunitatatea a crescut foarte mult în ultima perioadă și după cum spunea și domnul primar, și după cum am discutat și cu alte peroane, belgieni, dar și din ale comunități, românii sunt foarte apreciați deoarece ei sunt muncitori, modești, fac lucuri foarte frumoase, bune și au mult respect.

Calea Europeană: Sunteți deja aproape de finalul primului mandat pentru că veți candida pentru unul nou de consilier local în Bruxelles. Cum a fîăcut diferența faptul că dumenavoastră ați fost aici pentru românii din Bruxelles și în special cei care lucrează în Saint Josse?

Gabriela Mara: Faptul că sunt româncă mă face să fiu mai aproape de comunitatea de români și întotdeauna mi-a plăcut și îmi place să fiu ăn contact cu ei, să fiu în mijlocul lor, și să le vin în ajutor cu tot ceea ce pot eu. Pentru mine este important să îmi aduc tot aportul pentru a-i putea ajuta. Practic, contactul direct cu ei, atunci când vin la mine să îmi ceară să îi ajut cu o traducere sau cu un document la comună petnru că nu știu unde să meargă și mă duc cu ei sau îi ajut cu traducerea la ghișeul respectiv, și bineînțeles vin și cu întrebări legate de serviciile consulare și taxe și așa mai departe și cred că este important și ei se simt sprijiniți când știu că au pe cineva acolo care să fie prezent pentru ei, în limita timpului disponibil. Acesta nu este jobul meu principal, dar fac asta din toată inima.

Calea Europeană: Care sunt atribuțiile de bază ale unui consilier local în Saint Josse?

Gabriela Mara: În primul rând trebuie să fim prezenți la consiliile locale care se desfășoară o dată pe lună, exact în această sală și să contruibuim la proiectele locale, să aducem și noi ideile noastre. Apoi cred că rolul cel mai important este să fim aproape de cetățeni.

Calea Europeană: Dacă ne gândim acum la românii care trăiesc aici, cum arată această comunitate și cât de dezvoltată este, care sunt activitățile principale în care sunt implicați românii? Primarul spunea că de multe ori românii sunt judecați greșit pe baza unor evenimente izolate, în timp ce mare parte dintr eei își văd de treabă și sunt apreciați pentru lucrurile pe care le fac aici.

Gabriela Mara: Comunitatea românească a crescut mult, mai ales după ce barierele de pe piața muncii au fost înlăturate în Belgia și cred că în general, lucrurile au evoluat pozitiv pentru că românii își găsesc de muncă și sunt foarte serioși acolo unde muncesc. Acest lucru ne dă o imagine pozitivă. Se descurcă foarte bine.

Calea Europeană: Au depășit impasul acela din anii trecuți când se puneau etichete greșite din cauza unora.

Gabriela Mara: Eu cred că, și el puțin aici în comuna Saint Josse, și după ce văd și discursul primarului și al altor naționalități, prin activitățile pe care le-am desfășurat de-a lungul acestor șase ani, am reușit săoferim acea imagine frumoasă a românilor.

Calea Europeană: Candidați pentru un nou mandat, vor fi alegeri peste câteva săptămâni. Ce vă doriți să faceți, cel puțin pentru comunitatea de români?

Gabriela Mara: Pentru comunitatea de români vreau să fiu și mai prezentă, dacă se poate. Consider că am acumulat deja experiență pe care o pot folosi pentru a-i spriji și mai bine de acum încolo. Am mult mai multe idei, urmăresc care sunt ultimele tendințe care sunt în alte municipalătăți și alte țări. Îmi doresc să vin cu idei inovatoare și de aceea sper să aduc ceva mai mult și pentru români, dar și pentru ceilalți.

Calea Europeană: Cum lucrați cu ceilalți politicieni de aici? Este o comunitate foarte diversă, cu turci, marocani, români, bulgari. Cred că jumătate dintre ei nu s-au născut neapărat în Belgia, chiar dacă unii au primit cetățenie. Și la nivelul administrației se regăsește oarecum în oglindă această proiecție. Cum reușiți să comunicați și cum găsiți o viziune comună pentru a aduce comuității soluțiile de care are nevoie?

Gabriela Mara: Reușim să comunicăm pentru că avem o echipă foarte puternică, am lucrat foarte bine și acum și faptul că suntem o echip multiculturală, fiecare aduce câte ceva și folosim toate aceste pucnte pozitive ca să construim ceva puternic. Cred că este un atu, faptul că suntem o echipă multiculturală și că putem folosi diveristatea.

Vizionați și VIDEO INTERVIU. Gabriela Mara, singurul consilier român din Bruxelles: Reprezint interesele românilor de aici și îi pot ajuta cu informații

Calea Europeană: Deci nu este un dezavantaj sau o barieră de comunicare.

Gabriela Mara: Mie nu mi se pare. Întotdeauna am privit acest aspect numai pozitiv și cred că s-a adeverit să fie.

Calea Europeană: Dacă ar fi să facem o comparație, românii mereu fac asta, în ceea ce privește infrastructura, spitalele. Eu v-aș lansa provocarea administrativă. Ce ar avea de învățat administrația din România de la cea belgiană  în raport cu comunitatea?

Gabriela Mara: În primul rând cred că este acel aspect legat de mentalitate. Să fim mai deschiși cu ceilalți, să oferim mai mult celorlați. Poate este o chestiune de motivare personală. În orice caz aici oamenii, la ghișeu, de exemplu, funcționarii sunt foarte respectuoși cu cetățenii, foarte deschiși. Serviciul este bun și de calitate. Cred că asta ne lipsește puțin în România. Poate lucrurile s-au mai schimbat. Aici mai este de învățat, să oferim un serviciu mai bun, zâmbet la ghișeu.

Calea Europeană: Românii care așteaptă un zâmbet la ghișeu de ce ar trebui să vă voteze atunci când le cereți un nou mandat?

Gabriela Mara: Pentru că sunt aproape de ei și pentru că deja au avut încredere prima dată, știu că pot să aibă încredere în mine și de data aceasta. În continuare vreau să le oferim mai mult sprijin, să îi conving mai mult că avem nevoie și de români care să lucreze în administrație. După cum spunea și domnul primar, avem nevoie să fie mai multe posturi și pentru români, avem nevoie de cineva care să susțină și cauzele noastre în continuare și acesta este motivul pentru care ei fie conștienți că au nevoie de ajutor și că cineva poate sa li-l ofere.

Calea Europeană: Pentru cei care ați ales să pelcați din țară pentru a avea un trai mai bun, nu neapărat un salariu mai bun. Poate că l-ați găsit deja, unii dintre voi trăiți în Bruxelles. Nu am discutat despre partide și platforme electorale, ci despre soluții și atitudinea față de cetățean, cred că asta contează. Vă mulțumesc. Vă doresc în campanie, iar vouă, dragi români care vă doriți să aveți parte de o Europă prosperă și pașnică indiferent unde vă aflați, vreau să va mulțumesc pentru faptul că urmăriți Calea Europeană, urmează o perioadă extrem de încărcată. Nu mă refer la politica noastră internă, ci la afacerile europene pe care noi încercăm să le promovăm cât mai corect, în timp real și din surse cât mai credibile. Singurul consilier local român a fost alături de dumenavoastră. Activitatea doamnei Mara continuă. Îi urăm succes pentru planurile de viitor. Românii sunt, așadar, tot mai respectați în Europa, ne dorim ca și acasă să beneficieze de atenție.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.