LIVE VIDEO pe Calea Europeana. Corespondenta speciala de la Bruxelles. Prima vizita a Presedintelui dupa suspendare

UPDATE 16:24: Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy l-a întâmpinat pe Traian Băsescu. “Îmi pare bine să vă văd, dle preşedinte” i-a spus van Rompuy lui Băsescu. Acesta din urmă i-a răspuns râzând.

Video streaming Caleaeuropeana.ro

UPDATE 14:30: Începând cu ora 17:00 veţi putea urmări LIVE pe CaleaEuropeana.ro  declaraţia de presă a preşedintelui Băsescu.

Transmisia LIVE va putea fi urmărită AICI, in cateva minute:


Live video by Caleaeuropeana.ro

 

UPDATE 13:00. Jose Manuel BARROSO: Comisia va monitoriza în continuare situaţia politică din România. Susţin aderarea României la Schengen

Preşedintele Barroso s-a întâlnit azi cu preşedintele României, Traian Băsescu, pentru a discuta evoluţiile instituţionale şi politice din România, se arată în comunicatul de presă transmis de Comisie după intalnirea celor doi oficiali.

Preşedintele Barroso şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la evenimentele politice recente petrecute în România şi despre imaginea creată de acestea pentru partenerii Uniunii Europene. El a precizat că CE nu va face compromisuri cu privire la necesitatea ca toate statele membre să respecte statul de drept, independenţa sistemului judiciar şi deciziile Curţii Constituţionale. Preşedintele Barroso a subliniat importanţa unui cadru politic şi juridic stabil pentru credibilitatea României, dar şi pentru situaţia sa economică şi financiară.

În urma revenirii în funcţie a preşedintelui Băsescu, Barroso a făcut foarte clar faptul că toate forţele politice din România, fie ele din Guvern sau opoziţie, trebuie să acţioneze cu responsabilitate şi reţinere şi să îşi stabilească drept scop ferm restaurarea stabilităţii politice şi instituţionale. Acest lucru va fi foarte important în perioada premergătoare alegerilor parlamentare din această toamnă.

Preşedintele Barroso a subliniat importanţa continuării eforturilor de atingere a obiectivelor MCV şi faptul că CE va continua să monitorizeze situaţia în următoarele luni.

Preşedintele Barroso şi Traian Băsescu au discutat, de asemenea, despre situaţia actuală din Uniunea Europeană şi, în special, din zona euro. Mai exact, cei doi au discutat despre propunerile Comisiei privind uniunea bancară şi despre mecanismul unic de supraveghere bancară, care va consolida zona euro, păstrând în acelaşi timp interesele membrilor din afara zonei euro şi integritatea pieţei unice.

Privind Cadrul Financiar Multianual, preşedinţii au convenit asupra necesităţii de a avea un buget ambiţios pentru UE, care să poată garanta o politică de coeziune ambiţioasă şi să ofere un sprijin pentru competitivitatea şi creşterea economică a UE.

Preşedintele Barroso şi-a reiterat sprijinul pentru aderarea României la spaţiul Schengen, dar şi asupra necesităţii ca autorităţile române să consolideze gestionarea curentă a fondurilor UE.

Urmăriţi aici imaginile difuzate de canalul oficial al UE, EbS, cu întâlnirea celor doi oficiali:

 

Corespondenţă specială de la Bruxelles. Ce i-a spus BARROSO lui BĂSESCU?

Video streaming by Ustream

 

UPDATE 11:33

Intalnirea cu Barroso s-a terminat. Presedintele Comisiei a recomandat respectarea valorilor europene.

Traian Basescu se intalneste acum cu Viviane Reding

 

Presedintele cu tara, USL-ul cu poporul

Presedintele a plecat cu tara la Bruxelles, USL a ramas cu poporul acasa. Traian Basescu vrea sa se informeze de la Barroso, Reding si Rompuy in legatura cu cele intamplate in UE in ultima vreme, dupa un Consiliu European la care a lipsit din cauza dorintei Premierului de a reprezenta el tara.

Dupa Referendum, USL sustine ca Presedintele nu mai reprezinta vointa poporului, iar Traian Basescu spune ca nu poate sa nu isi exercite atributiile constitutionale.

MCV, Schengen, Tratat fiscal, Uniune bancara si monetara, Statele Unite al Europei si ELI, super laserul de la Magurele, care are nevoie de finantarea europeana. Si Euro in 2015. Pentru ca este poate ultimul tren, pe care Romania nu isi permite sa il rateze. Ne explica Presedintele, inainte de plecarea la Bruxelles, a doua zile dupa un spectacol oferit de Romania in Parlamentul European.

Directia Vest, anuntata din nou la intalnirea Presedintelui cu diplomatii romani, ne poarta acum spre Bruxelles, dis de dimineata.

Este pentru prima oara, de la pornirea proiectului Calea Europeana, in 2006, cand suntem invitati la una dintre cele mai importante intalniri intre Presedintele tarii si liderii europeni.

Ma intreb oare ce mai poate face Traian Basescu, acum, cand are sustinerea liderilor Occidentali deja dovedita, a asezat la loc steagul NATO, la Cotroceni, intr-un demers simbolic. Cu o legitimitate contestata de USL si de cele 7,4 milioane de voturi pentru demitere-sau cate or ramane dupa ce se scad cele date fraudulos.

Legatura dintre tara, popor si politicieni a explicat-o cel mai bine Presedintele Lituaniei: deciziile politicienilor vor fi platite de popor. Nimeni din exterior nu va va ajuta.

Si, totusi, o speranta exista. UE nu e in exterior. Romania este o parte din UE. Neintegrata complet, fara Schengen, Euro, cu MCV inca activ. Dar, Slava Domnului, este in interiorul Uniunii Europene.

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns la Bruxelles, in jurul orei zece, pentru vizita de lucru în cursul căreia va avea întâlniri cu preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, cu comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, şi cu preşedintele Consiliului European, Herma Van Rompuy.

Potrivit programului oficial, Traian Basescu va avea convorbiri cu preşedintele Barroso începând cu ora 11.00 (ora României), apoi cu Viviane Reding în jurul orei 12.30. Ultima intalnire va fi cu Presedintele Consiliului European, Van Rompuy va avea loc la ora 16.15.

Preşedintele Băsescu ar urma să susţină o declaraţie de presă în jurul orei 17.00.

 

 

Dan Carbunaru

Corespondenta de la Bruxelles, pentru caleaeuropeana.ro

Foto: presidency.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.