GRAFIC. Comisarul european Corina Crețu, mesaj îngrijorător: România, ultima țară la absorbția fondurilor UE pentru combaterea șomajului în rândul tinerilor

Comisarul european Corina Crețu a publicat pe pagina sa de Facebook un grafic care arată situația în care se află România la absorbția fondurilor europene pentru combaterea șomajului în rândul tinerilor.

Foto: Corina Cretu/ Facebook

Postarea sa survine în contextul în care astăzi Bucureștiul va marca preluarea președinției române la Consiliul Uniunii Europene printr-o ceremonie organizată la Ateneul Român la care vor lua parte președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, președintele Consiliului European, Donald Tusk, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani și membrii Colegiului Comisarilor.

Toţi cei patru demnitari vor susţine discursuri înainte de concertul inaugural care va avea loc pe scena Ateneului.

Conform datelor publicate, țara noastră se află pe ultimul loc în UE la contractarea acestor fonduri europene: am contractat puţin peste 0% şi am cheltuit zero lei, în condiţiile în care sumele puteau fi accesate din 2015 până la finalul lunii iunie 2018.

”Aveţi mai jos situaţia implementării programului destinat combaterii şomajului în rândul tinerilor între 18 şi 25 de ani, din toate statele Uniunii Europene, tabel ce poate fi consultat pe site-ul Comisiei Europene. Sumele destinate acestui program lansat în 2015 puteau fi accesate până în 30 iunie 2018”, a scris Corina Creţu, pe Facebook.

Potrivit graficului, România nu a solicitat finanțare sau solicitările sale nu au fost acceptate. România plănuia să cheltuiască 100% din fondurile care îi erau alocate, dar a reuşit să obţină decizia de acordare a finanţării pentru doar circa 1% din totalul de cheltuieli planificate.

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, declara marţi că România a ajuns la o rată de absorbţie a fondurilor europene de 26%, respectiv circa 8 miliarde de euro. Ministrul a precizat că aceşti bani au fost folosiţi pentru: 24.700 de locuri de muncă nou create; 110.00 de şomeri sprijiniţi, dintre care 58.000 şi-au găsit un loc de muncă; 200.000 de tineri sunt sprijiniţi pentru găsirea unui loc de muncă; 133.000 de persoane beneficiază de măsuri de formare profesională, de ucenicie şi stagii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.