FMI către Grecia: Reformele întârzie, banii vor întârzia și ei

Fondul Monetar Internaţional ar putea sista ajutorul financiar pentru Grecia, context în care această ţară ar putea intra în faliment în luna septembrie.

Autorităţile de la Atena se pregătesc pentru o săptămână de foc. Reprezentanţii „Troicii”, ce este formată din Uniunea Europeană (UE), Banca Centrală Europeană (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), sosesc astăzi în capitala Greciei pentru a stabili cât de mult a deviat această ţară de la ţintele fiscale din acordul de împrumut, relevă AFP, potrivit Adevarul.ro.

Misiunea de evaluare, amânată din iunie pe fondul instabilităţii politice generate de dificultăţile întâmpinate în formarea unui guvern după alegerile parlamentare, va avea loc într-o atmosferă tensionată.

Există îndoieli serioase că Republica Elenă îşi va respecta angajamentele, iar guvernele din zona euro par reticente în ceea ce priveşte suplimentarea împrumuturilor, notează Bloomberg. Mai mult, potrivit publicaţiei germane „Der Spiegel”, FMI ar putea opri finanţarea către Atena dacă se va dovedi că statul elen nu îşi respectă angajamentele din acord, situaţie în care Grecia ar intra în faliment în septembrie.

Publicaţia elenă Ekathimerini.com a scris încă de acum două zile despre raportul ce urma să fie publicat în „Der Spiegel”, notând că oficialii FMI ar fi ajuns la capătul răbdării din cauza faptului că autorităţile de la Atena întârzie să-şi respecte angajamentele convenite cu creditorii internaţionali în schimbul ajutorului financiar extern. „Oficiali de rang înalt ai Fondului Monetar Internaţional au informat Uniunea Europeană că FMI nu mai este dispus să sprijine Grecia”, se menţionează în documentul citat de Ekathimerini.com.

Oficiali ai Comisiei Europene (CE) nu au dorit să comenteze ipotezele legate de abandonarea Greciei de către FMI. „Autorităţile din Grecia ştiu că au de recuperat întârzierile cauzate, printre altele, de dublul scrutin parlamentar. Comisia Europeană este în favoarea acordării următoarei tranşe de împrumut cât mai rapid, dar e puţin probabil ca decizia să fie luată înainte de septembrie“, a spus purtătorul de cuvânt al CE, Antoine Colombani. Potrivit lui, poziţia oficială a FMI nu s-ar fi schimbat.

Mai multe informații AICI.

Citește și  Antonis Samaras: Grecia se află într-o „mare depresiune economică”

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  riesamc.wordpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.