Grupul Verzilor din Parlamentul European solicită Comisiei Europene să intervină după protestele din România

Coliderii Grupului Verzilor/Alianţa Liberă Europeană din Parlamentul European solicită Comisiei Europene să lanseze mecanismul privind statul de drept, instituit împotriva Poloniei şi care se află în prezent în dezbatere pentru Ungaria, relatează cotidianul The Guardian.

Jurnaliștii The Guardian menţionează şi că vinerea trecută, 100.000 de demonstranți, în general pașnici, au ieșit în stradă în diferite orașe din România, dar 450 de persoane au avut nevoie de de ajutor medical după ce jandarmii au folosit forța, lucru catalogat drept „inacceptabil” de către președintele Klaus Iohannis.

„Oamenii din România caută ajutor din partea Uniunii Europene şi cred că ar trebui să li-l acordăm”, a declarat Ska Keller, co-preşedinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European. Ska Keller este iniţiatoarea dezbaterii din Parlamentul European din luna februarie privind modificările aduse justiţiei în România.

Deşi grupul nu caută să copieze acţiunea juridică împotriva Poloniei, el doreşte ca Comisia să înceapă negocieri cu Bucureştiul asupra schimbărilor în legile justiţiei şi a campaniei anticorupţie.

„Există o întreaga scară de escaladare şi ar trebui să începem cu procedura de la un nivel inferior”, a apreciat Ska Keller.

România se va confrunta probabil cu o intensificare a criticilor în contextul în care ţara noastră se pregăteşte să preia anul viitor preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene, scrie publicația.

Grupul Verzilor, al cincilea cel mai mare grup din Parlamentul European, are o influenţă limitată, însă solicitarea verzilor privind organizarea unei dezbateri pe tema situaţiei din România ar putea fi susţinută de unii europarlamentari liberali şi de centru-dreapta.

Citiți și: 

Situația justiției din România, dezbătută în Parlamentul European. Ce au declarat europarlamentarii români

Ska Keller, copreședinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European, își anunță candidatura la alegerile din 2019: Trebuie să luptăm ca PE să nu cadă în mâinile anti-europenilor

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.