Guvernatorul statului american Mississippi a emis o proclamaţie oficială de felicitare a României, cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1918

Guvernatorul statului Mississippi, Phil Bryant, a onorat Centenarul Marii Uniri prin emiterea unei proclamații de felicitare, conform unui comunicat al Ambasadei României în SUA.

În proclamaţia de felicitare a României, emisă de statul Mississippi cu ocazia aniversării a 100 de ani de la Marea Unire, se arată că, la 1 decembrie 1918, ”Marea Unire a românilor a condus la consolidarea unui stat modern, inspirat de principiile libertăţii, democraţiei, libertăţii economice şi progresului social”.

Foto: Ambasada României în Statele Unite ale Americii/ Facebook

În document sunt menţionate legăturile strânse dintre România şi Statele Unite ale Americii, cele două ţări împărtăşind ”o prietenie adâncă şi de lungă durată şi un parteneriat strategic construit în jurul valorilor democratice, legăturilor istorice şi a angajamentului comun pe calea asigurării securităţii transatlantice şi a prosperităţii reciproce”.

Guvernatorul Phil Bryant felicită România, poporul român şi comunitatea româno-americană şi îi încurajează pe toţi locuitorii statului Mississippi să se alăture sărbătoririi Centenarului.

Citiți și:

Centenarul Marii Uniri, sărbătorit de statul american Texas printr-o proclamație oficială: Lumea s-a schimbat pentru totdeauna odată cu unirea României din 1918

Centenarul Marii Uniri. Illinois, cel de-al doilea stat american care emite o proclamație oficială prin care felicită România pentru împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire din 1918

Al treilea stat american care emite o proclamație oficială pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri de la 1918: ”Arată legăturile puternice dintre România și SUA”

Centenarul Marii Uniri din 1918, celebrat de statul american New Hampshire

Guvernatorul statului Georgia a emis o proclamaţie oficială de felicitare a României, cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1918

Centenarul Marii Uniri: Alabama, al 9-lea stat american care aduce un elogiu României, poporului român și românilor americani

Connecticut, al 8-lea stat din SUA care emite o proclamație oficială prin care felicită România cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1918

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, a salutat Proclamaţia statului Mississippi, arătând că ţara noastră este profund onorată de mesajul transmis de guvernatorul Phil Bryant.

”Gestul guvernatorului statului Mississippi onorează România şi momentul crucial al istoriei noastre, Marea Unire de la 1918. Nu trebuie să uităm că, fără rolul major jucat de preşedintelui american Woodrow Wilson, în urmă cu 100 de ani, Marea Unire nu ar fi putut avea loc. Iată că legăturile dintre România şi Statele Unite sunt vechi şi puternice. România a crezut de la început în modelul democraţiei liberale occidentale, de aceea drumul ţării noastre este unul de succes”, a declarat George Cristian Maior.

Emiterea proclamaţiilor de către state americane face parte dintr-un proiect mai amplu al Ambasadei României la Washington de celebrare a Centenarului Marii Uniri din 1918. Statul Mississippi este cel de al unsprezecelea stat american ce omagiază Centenarul Marii Uniri printr-o proclamaţie specială.

Statul Mississippi a devenit al douăzecilea stat care a aderat la Statele Unite ale Americii, în 1817. Statul a fost numit după râul Mississippi, care îl străbate.

În 1963, la Centrul Medical al Universităţii Mississippi, a avut loc primul transplant de plămân uman din lume, iar în 1964 a avut loc primul transplant de inimă din lume.

Genul muzical blues a apărut în zona deltei râului Mississippi, în stat născându-se muzicieni celebri ai genului, printre care B.B. King, John Lee Hooker sau Mississippi John Hurt. Scriitorul Mark Twain a avut o afecţiune specială pentru râul Mississippi, situând des acţiunea din multe dintre romanele sale, în zonă.

One Response to Guvernatorul statului american Mississippi a emis o proclamaţie oficială de felicitare a României, cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1918

 1. Luminita-Liliana 12/10/2018 at 13:57

  Frumos gest al guvernatorului statului Mississippi, precum și al celorlalte state americane, ce au ales să omagieze alături de poporul nostru acest centenar.
  Să nu uităm, însă, nici noi și nici ei, că la originea istoriei moderne și a educației, a economiei, a civilizației statelor din SUA, stau sutele de mii de imigranți europeni și, cu siguranță, români care au imigrat pe “Pământul Făgăduinței” acum multe secole…
  Mulțumesc pentru acest scurt istoric al statului Mississippi și pentru aceste informații, unele chiar necunoscute de noi, în ceea ce privește implicarea SUA în înfăptuirea Unirii.
  Felicitări pentru articol !
  SUCCES !

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.