Guvernul austriac neagă faptul că formațiunea de extremă-dreapta, Partidul Libertăţii, se opune acordării de dublă cetăţenie descendenților victimelor Holocaustului: „Este un proces sensibil”

Guvernul de la Viena se declară pe deplin hotărât să promoveze legislația care acordă cetățenie descendenților victimelor Holocaustului din Austria. Oficialii austrieci au reacționat după ce în presă au apărut informații potrivit cărora Partidul Libertăţii (FPÖ), formațiune de extremă-dreapta, încerca să blocheze reforma propusă, notează Times of Israel.

Foto: EEAS/ Twitter

„Modificarea legii cetățeniei austriece în vederea extinderii cetățeniei austriece la descendenții victimelor Shoah se bucură de un sprijin larg din partea tuturor partidelor politice reprezentate în Parlamentul austriac”, a declarat Martin Weiss, ambasadorul țării în Tel Aviv, pentru The Times of Israel. 

„Modificarea legilor cetățenești de bază este – în totalitate independentă de problema extinderii cetățeniei austriece la descendenții victimelor Shoah – întotdeauna un proces sensibil din punct de vedere politic” și ”foarte greoi”, a mai declarat oficialul.

Shoah este un cuvânt care în ebraică înseamnă „catastrofă” şi care desemnează organizarea de către stat, de către regimul nazist şi colaboratorii săi, a persecuţiei şi exterminării sistematice a aproape 6 milioane de evrei.

În agenda lor guvernamentală, Partidul Poporului (OeVP) al cancelarului Sebastian Kurz şi Partidul Libertăţii (FPÖ) au convenit să acorde dublă cetăţenie „decidenţilor victimelor austriece ale naţional-socialismului”. Săptămâna aceasta, ziarul Haaretz scria că această promisiune este blocată de FPÖ, aceștia argumentând că o astfel de decizie „va constitui un precedent pentru alți străini”.

FPÖ a fost fondat de foşti nazişti după cel de-al Doilea Război Mondial şi oficiali ai partidului, inclusiv actualul său lider şi vicecancelarul Heinz-Christian Strache, au avut contacte cu grupări de extremă dreapta.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.