EXCLUSIV Vice-presedintele german al PPE, Manfred Weber: De ce se opune Germania aderarii Romaniei la Schengen.”Nu putem tolera comportamentul actualului Guvern din Romania. Se implica clar in treburile justitiei, incalcand independenta magistratilor”

Manfred WeberEuroparlamentarul german si membru in Comisia pentru afaceri constitutionale, domnul Manfred Weber explica, in exclusivitate, pentru Caleaeuropeana.ro, de ce Germania se opune aderarii Romaniei la spatiul Schengen.

AP – Este lipsa de credibilitate din partea Romaniei inca o problema actuala?

MW – Nu putem tolera comportamentul actualului Guvern din Romania. Se implica clar in treburile justitiei, incalcand independenta magistratilor. Asta compromite separarea puterilor in stat.

AP – Dupa parerea Dvs, care este motivul impotrivirii din partea Germaniei fata de aderarea tarii noastre la Schengen? Este o problema legata doar de Romania sau si de Bulgaria?

MW – Precizez faptul ca nu este o chestiune legata de discrimarea romanilor sau a bulgarilor, dar sunt de acord si sustin ministrul de interne german, care, de curand, a declarat ca este necesara o actiune politica urgenta pentru promovarea si integrarea sociala a romilor. In cautarea unui trai mai bun, multi romani si bulgari au migrat in Germania, in mod special, in ultimele luni. Din pacate, s-a cautat accesarea beneficiilor sociale pe care statul german le ofera. De aici si pozitia Germaniei impotriva aderarii.

AP – Care este motivul legat strict de Romania?

MW – De asemenea, sustin pozitia ministrului german de interne, care considera ca rata de absorbtie a Romaniei a scazut la un nivel deplorabil.

AP – Putem vorbi despre populismul european?

MW – Dupa parerea mea nu esti „populist” atunci cand constati un deznodamant critic.

Intrebat ce parere are despre intarzierea aderarii la Schengen si daca exista sansa unui deznodamant pozitiv in viitorul apropiat, vice-presedintele PPE din Parlamentul European ne-a declarat ca, inainte de a lua o decizie in legatura cu aderarea Romaniei si cea a Bulgariei la spatiul Schengen, va trebui sa asteptam raportul MCV al Comisiei, care nu se anunta mai devreme de luna decembrie sau chiar si de luna ianuarie.

„Pana atunci, nu vom avea noutati in ceea ce priveste Schengen”, a concluzionat Weber.


Manfred Weber ne-a acordat un interviu in luna martie la Bruxelles, unde ne atragea atentia asupra faptului ca disputele politice interne ne-au creat probleme de credibilitate, motiv invocat atunci de eurodeputatul PPE, ca fiind unul din aspectele care ne-au blocat aderarea la Schengen.

Foto: flickr.com -EPP group

Alexandru Padure

3 Responses to EXCLUSIV Vice-presedintele german al PPE, Manfred Weber: De ce se opune Germania aderarii Romaniei la Schengen.”Nu putem tolera comportamentul actualului Guvern din Romania. Se implica clar in treburile justitiei, incalcand independenta magistratilor”

  1. Pingback: Manfred Weber: Nu putem tolera comportamentul Guvernului roman | TokNok România

  2. mike 17/10/2013 at 21:39

    E f bine si fara schengen!

    Reply
  3. Pingback: Popularii din PE și-au ales ca șef un german. Ce are de reproșat României Manfred Weber | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.