ICR Lisabona îşi inaugurează noul sediu: “În Alfama se va auzi constant vocea culturii române”

Institutul Cultural RomanÎn data de 9 aprilie 2015, începând cu orele 18:00, Institutul Cultural Român din Lisabona îşi inaugurează noul sediu, aflat în vecinătatea Marii Catedrale Patriarhale a Lisabonei (Sé de Lisboa), pe Rua do Barão, nr. 8-10, se arată într-un comunicat remis către CaleaEuropeana.ro.

ICR Lisabona a funcţionat neîntrerupt din 2007 şi până acum în moderna clădire a Institutului Francez din capitala portugheză. Începând din 1 aprilie, reprezentanţa noastră culturală va beneficia de un spaţiu cu un profil stilistic rafinat, în acord cu arhitectura seducătoare a celui mai vizitat cartier al Lisabonei, Alfama, spaţiul fado-ului şi al street-art-ului, o arie netulburată de prejudecăţi culturale, deschisă inovaţiei continue. Eleganţa patinată a clădirii, coroborată cu designul interior ingenios, realizat în spirit contemporan, vor contribui cu siguranţă la creşterea vizibilităţii ICRL, oricum sporită prin situarea noului spaţiu expoziţional la nivelul parterului, accesibil direct din stradă. Se cuvine precizat că, în momentul deschiderii oficiale, pe simezele noului sediu se va afla o selecţie de tablouri din opera tânărului pictor român Gili Mocanu intitulată Orbire (Cegueira/ Blindness).

Inaugurarea fi marcată prin alocuţiuni ale unor oficialităţi din România şi Portugalia: Lilian Zamfiroiu, preşedintele ICR, Ana Paula Laborinho, preşedintele Institutului Camões, Jorge Barreto Xavier, secretar de stat pentru cultură în guvernul Portugaliei şi  Vasile Popovici, ambasadorul României la Lisabona.

În continuarea momentului festiv, Catedrala Lisabonei, simbol al regalităţii lusitane, unul dintre cele mai vechi monumente de artă religioasă din Portugalia, va găzdui, începând cu orele 19:30, un concert susţinut de unul dintre cei mai talentaţi interpreţi români ai momentului, violoncelistul Răzvan Suma. Timp de aproape o oră, el va face să răsune interiorul catedralei, în acordurile muzicii lui Bach (Suitele 1, 3 şi 5 pentru violoncel). Intrarea la concert va fi liberă, în măsura locurilor disponibile.

Popularizarea evenimentului, realizată graţie sprijinului postului de radio portughez Antena 2 şi TVR Internaţional, va avea şi un moment atipic: pe exteriorul miticului tramvai galben 28, care străbate întregul oraş şi are ca punct terminus cartierul Alfama, se va afla sigla ICRL. Timp de o lună, va fi anunţată instalarea noului sediu pe traseul celui mai faimos dintre mijloacele de transport public ale oraşului. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Ambasada Romaniei la Lisabona, Patriarhia Lisabonei şi EGEAC (departamentul cultural al primăriei oraşului Lisabona).

Răzvan Suma a absolvit Universitatea de Muzică din Bucureşti la clasa maestrului Marin Cazacu în anul 2000. Educaţia sa muzicală a fost armonios completată de cursurile de perfecţionare cu maeştrii Arto Noras, Miklos Pereny, Radu Aldulescu, Herre-Jan Stegenga, Frans Helmerson. Între anii 2000 şi 2002, Răzvan Suma studiază în programul Artist Diploma la Longy School of Music – Cambridge, Massachusets. Ascensiunea artistică a violoncelistului s-a impus pe scena muzicală românească în anul 2012 prin realizarea turneului naţional „Vă place Bach?“, în care a interpretat integrala suitelor pentru violoncel solo de J. S. Bach. Turneele “Vă place Brahms?” şi “Vă place Tango?” au rămas în memoria melomanilor drept incontestabile succese. Din anul 2009 Răzvan Suma este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio. Participarea sa la numeroase competiţii naţionale şi internaţionale a fost încununată de un număr impresionant de premii dintre care amintim: Premiul II la Concursul Internaţional „Giovanni Batista Viotti“ Italia (1997) şi Premiul al II-lea la Concursul Internaţional de la Markneukirchen, Germania (1997).

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.