Iliberalismul, o nouă amenințare pentru euro. Președintele BCE, Mario Draghi: Regimurile anti-sistem pun în pericol democrațiile

Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a avertizat, sâmbătă, că răspândirea ideologiei iliberale amenință euro, dar este o iluzie că ieșirea din zona euro ar oferi o cale mai ușoară, informează Reuters.

Atrăgând atenţia că o uniune monetară lăsată la jumătate s-ar putea confrunta cu riscuri în eventualitatea unei noi crize, Draghi a pledat pentru schimbări majore în modul în care funcţionează zona euro, scrie Agerpres.

„Fascinaţia faţă de reţetele şi regimurile iliberale se extinde; vedem prea puţini paşi înapoi în istorie. Doar când continuăm să facem progrese, când eliberăm energiile individuale, dar şi când încurajăm echitatea socială vom salva (proiectul european) prin intermediul democraţiilor noastre, având un scop comun”, a declarat Draghi, care se află la Pisa, în Italia.

Partide anti-sistem şi adesea populiste şi-au croit drum în politica mainstream pe întregul glob în ultimii ani, punând în discuţie principiile comerţului liber, ale cooperării multilaterale şi chiar ale democraţiei, notează Reuters.

Draghi, creditat cu salvarea euro în timpul crizei din Europa, a declarat că în prezent euro nu mai este atât de rigid precum susţin unii. Deşi este prea puternic pentru unii şi prea slab pentru alţii, acest decalaj s-a redus în ultimii ani, a susţinut el.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.