IMAGINEA ZILEI Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker i-a pupat mâna premierului Viorica Dăncilă la întâlnirea comisarilor europeni cu Guvernul României

Premierul Viorica Dăncilă și Guvernul României au fost primiți miercuri, la sediul Comisiei Europene, de președintele executivului european Jean-Claude Juncker și de membrii Comisiei Europene, executivul de la București fiind primit la o întâlnire de lucru de către Colegiul comisarilor europeni, o reuniune tradițională a Colegiului cu guvernul statului membru care urmează să preia președinția Consiliului Uniunii Europene.

La momentul sosirii la sediul Comisiei Europene – Berlaymont – șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker i-a pupat mâna premierului Viorica Dăncilă.

FOTO: CaleaEuropeană.ro

Reuniunea Guvernului cu Colegiul Comisiei Europene are loc după ce, la începutul anului, președintele Klaus Iohannis a fost invitat în premieră la o întâlnire cu Colegiul comisarilor europeni, prilej cu care șeful statului a prezentat oficial cele 4 dimensiuni care vor sta la baza programului României pentru președinția Consiliului UE: asigurarea unei creșteri durabile și echitabile pt toate statele membre, menținerea unei Europe sigure pentru cetățenii săi, consolidarea rolului global al UE și promovarea valorilor europene.

Întrevederea dintre Comisia Europeană și Guvernul României survine într-un moment delicat, nu doar cel generat de contextul evoluțiilor la nivelul UE, ci și în cadrul relațiilor dintre București și Bruxelles. Aceasta este prima reuniune la nivel înalt după ce instituțiile Uniunii Europene, îndeosebi Comisia Europeană și Parlamentul European, au adoptat recent poziții dure cu privire la situația statului de drept în țara noastră.

România va asuma în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, în premieră, Președinția rotativă la Consiliul Uniunii Europene, într-o perioadă marcată de finalizarea procesului de retragere a Marii Britanii din UE, avansarea negocierilor pentru adoptarea Cadrului Financiar Multianual 2021-2027, summit-ul de la Sibiu de la 9 mai 2019 dedicat viitorului UE și alegerile pentru Parlamentul European din 23-26 mai 2019.

Cei patru piloni tematici care vor sta la baza agendei de lucru a Președinției României la Consiliul UE vizează „Europa convergenței: creștere, coeziune, competitivitate, conectivitate”, „Europa siguranței”, „Europa, actor global” și „Europa valorilor comune”.

Motto-ul Președinției României va fi „Coeziunea, o valoare comună europeană“.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.