IMAGINEA ZILEI Președintele Klaus Iohannis a preluat simbolic, în numele României, președinția Consiliului Uniunii Europene de la cancelarul Austriei

România a preluat vineri, simbolic, președinția Consiliului Uniunii Europene de la Austria, în cadrul unei vizite pe care cancelarul Sebastian Kurz a efectuat-o la București. Liderul austriac a predat, la finalul unei întrevederi și unei conferințe de presă cu președintele Klaus Iohannis, șefului statului simbolul președinției Consiliului UE, constând într-un triunghi inscripționat cu steagul Uniunii Europene.

Este un moment simbolic pentru România şi ne bucurăm de faptul că preluăm această preşedinţie de la un partener atât de serios şi bun cum este Austria“, a spus Iohannis, în conferinţa de presă comună cu cancelarul austriac, Sebastian Kurz.

FOTO: Administrația Prezidențială

De cealaltă parte, Kurz a subliniat că se bucură că ”Austria predă președinția către România” și că el, personal, în calitate de cancelar predă ”președinția către Klaus Iohannis ca președinte al statului român”.

România va asuma în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, în premieră, Președinția rotativă la Consiliul Uniunii Europene, într-o perioadă marcată de finalizarea procesului de retragere a Marii Britanii din UE, avansarea negocierilor pentru adoptarea Cadrului Financiar Multianual 2021-2027, summit-ul de la Sibiu de la 9 mai 2019 dedicat viitorului UE și alegerile pentru Parlamentul European din 23-26 mai 2019.

Cei patru piloni tematici care vor sta la baza agendei de lucru a Președinției României la Consiliul UE vizează „Europa convergenței: creștere, coeziune, competitivitate, conectivitate”, „Europa siguranței”, „Europa, actor global” și „Europa valorilor comune”.

Motto-ul Președinției României va fi „Coeziunea, o valoare comună europeană“.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.