IMAGINEA ZILEI vine de la sediul NATO: Spiritul Marii Uniri de la 1918, simbolizat printr-o fotografie cu numărul 100 de românii care își dedică activitatea pentru securitatea României și a spațiului euro-atlantic

Centenarul Marii Uniri de la 1918 a fost celebrat joi, într-o manieră inedită, la noul sediu al Alianței Nord-Atlantice, acolo unde românii ce lucrează în cadrul Delegației Permanente a României la NATO, dar și în structurile aliate, au format împreună numărul 100, simbolizând o sută de ani de la acest moment istoric și definitoriu pentru istoria națională.

”Spiritul Marii Uniri la sediul NATO”, este mesajul care însoțește o fotografie din ”Agora” (n.r. – ramura centrală a sediului aliat) și publicat pe pagina de Facebook a Delegației Permanente a României la NATO. Comemorarea a 100 de ani la Marea Unire coincide și cu prima Zi Națională pe care România o celebrează la noul sediu al NATO.

România aniversează sâmbătă 100 de ani de la Marea Unire de la 1 decembrie 1918, procesul istoric în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în anul 1918 în cuprinsul aceluiași stat național.

Pentru România, unul dintre cele mai importante proiecte naționale din ultimul secol a fost reprezentat de aderarea, la 29 martie 2004, la Alianța Nord-Atlantică.

În cei 14 ani de când a devenit stat membru al NATO, profilul României în cadrul Alianței a conturat țara noastră drept un aliat de nădejde și solidar cu partenerii săi euro-atlantici.

La 14 ani de la aderare, România este statul membru NATO care a investit cea mai mare parte din bugetul său militar în anul 2017 pentru dezvoltarea capabilităților sale militare, cu 13 procente peste ținta de 20% stabilită la nivelul Alianței Nord-Atlantice, în ceea ce reprezintă o premieră de la accederea țării noastre în clubul de securitate euro-atlantic. Astfel, țara noastră a investit 33% din bugetul destinat Apărării pentru anul 2017, primul an în care România a alocat 2% din Produsul Intern Brut pentru apărare, celălalt criteriu important ce vizează partajarea echitabilă a responsabilităților (burden sharing), un angajament asumat de țările aliate la summitul din Țara Galilor din 2014.

Totodată, la 14 ani de la accederea în Alianța Nord-Atlantică, România este gazda a trei structuri NATO – Comandamentul multinațional de Divizie Sud-Est de la București, Unitatea de Integrare a Forțelor și Brigada multinațională Sud-Est de la Craiova – primele două ca parte a măsurilor de reasigurare și de adaptare decise la summit-ul Aliat din Țara Galilor, și brigada de la Craiova, a cărei capacitate deplină operațională a fost atinsă luna trecută, ca urmare a măsurilor de descurajare adoptate la summit-ul NATO de la Varșovia.

În 2018, la summitul aliat de la Bruxelles, România a parcurs un nou pas important în consolidarea sa ca furnizor de securitate pe flancul estic al NATO, propunând aliaților găzduirea pe teritoriul țării noastre a unui comandament la nivel de corp armată.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.