Important oficial american, mesaj de la București: Rusia vrea să distorsioneze alegerea României de a face parte din Occident

Rusia nu şi-a abandonat interesele şi continuă să îşi menţină o influenţă semnificativă în Europa Centrală şi de Est, unde se află şi România, ţară care a optat să adere la organizaţii precum Uniunea Europeană şi NATO, a subliniat marţi Matthew Boyse, noul asistent adjunct pentru afaceri europene al secretarului de stat american.

Diplomatul american, aflat într-un turneu în mai multe state central şi est-europene din UE, a făcut aceste comentarii într-o întâlnire cu un grup de jurnalişti români.

FOTO: US Embassy Bucharest/ Facebook

Aţi votat pentru a face parte din Occident şi ei (ruşii) nu acceptă această decizie a dumneavoastră. Vor să aibă în continuare influenţă în ţara dumneavoastră într-o manieră care distorsionează această alegere de a face parte din Occident. Ruşii fac acest lucru în multe feluri, atât economic, cât şi politic, prin ceea ce ei numesc măsuri active, care vizează ţările central-europene, dar şi SUA şi statele vest-europene”, a spus diplomatul american, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, prin această strategie Moscova încearcă să recâştige influenţă şi să creeze divizări în societăţile democratice occidentale, astfel încât ”să se reducă atractivitatea modelului occidental pentru propria societate (rusă), dar şi pentru alte ţări care privesc către Occident ca model de organizare a societăţii”.

Poziția prezentată de Boyse la București survine și în condițiile în care asistentul Secretarului de Stat al SUA, Wess Mitchell, a utilizat recent prilejul unui discurs despre politica SUA în Europa Centrală și de Est pentru a atrage atenția că pregătirea pentru o nouă competiție geopolitică cu Rusia și cu China, inclusiv în fief-ul aliaților central și est-europeni, este sarcina principală a politicii externe americane.

”Competiția geopolitică de astăzi este resimțită brusc în Europa Centrală și de Est. Din Baltică până la Adriatică, de-a lungul peninsulei Balcanice și până în Caucaz, rivalii Americii își extind influența politică, militară și comercială”, a spus Mitchell în luna octombrie la Atlantic Council, făcând un apel la aliații SUA din Europa Centrală și de Est să nu își facă ”iluzii că aceste puteri le sunt prietene”.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.