Înaltul Reprezentant al UE, Federica Mogherini, criticată de kosovari pe Facebook: Suntem singura ţară din Europa ce are nevoie de viză pentru a călători în UE

Mii de kosovari au criticat-o duminică pe şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, pe contul său de Facebook pentru faptul că sunt singurii cetăţeni din Balcani care încă au nevoie de viză pentru a călători în Uniunea Europeană, transmite AFP, potrivit Agerpres.

La 10 decembrie, Federica Mogherini a postat pe Facebook un mesaj cu ocazia marcării a 70 de ani de la semnarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului. „Unde este exceptarea de vize pentru Kosovo pe care ne-aţi promis-o?”, scrie unul dintre kosovarii care au postat comentarii, Besnik Sahiti.

„Suntem singura ţară din Europa ce are nevoie de viză pentru a călători în Uniunea Europeană. Unde sunt drepturile noastre, doamnă Mogherini?”, întreabă Arbnor Habraj.

Duminică, pe pagina lui Mogherini au fost postate aproape 13.000 comentarii, multe dintre ele pe această temă.

În luna septembrie, Parlamentul European s-a declarat favorabil unei exceptări de viză pentru cei 1,8 milioane locuitori ai Kosovo.

Dacă această exceptare va intra în vigoare, atunci kosovarii titulari de paşapoarte biometrice nu vor mai avea nevoie de vize pentru a călători în ţările UE (cu excepţia Irlandei şi a Regatului Unit) şi în ţările asociate la spaţiul Schengen (Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia) pentru sejururi de cel mult 90 de zile.

O dublă majoritate calificată (55% dintre statele membre UE, reprezentând cel puţin 65% din populaţia blocului comunitar) ar fi suficientă pentru a acorda această exceptare pentru vizele pe trei luni.

 

Citiți și: Comisia Europeană: Kosovo a îndeplinit condițiile pentru liberalizarea vizelor

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.