Interfax: Rusia, gata să discute despre o vizită a lui Vladimir Putin la Washington, după invitația lansată de președintele american, Donald Trump

Rusia este deschisă să discute despre o nouă întrevedere, de data aceasta la Washington, între președintele american, Donald Trump, și omologul său rus, Vladimir Putin, propunere lansată de liderul de la Casa Albă, după ce în data de 16 iulie Helsinki, capitala Finlandei, a găzduit summitul istoric între cei doi președinți amintiți mai sus.

FOTO: Kremlin

Anunțul a fost făcut de ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov, citat de Interfax, anunță Reuters. Potrivit publicației, acesta a completat că ar fi benefică organizarea unei întrevederi între ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, și omologul său american, James Mattis, adăugând că un grup de parlamentari americani plănuiește să viziteze Rusia.

Donald Trump i-a cerut consilierului său pentru securitate naţională, John Bolton, să îl invite în această toamnă la Washington pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders.

“Preşedintele Trump i-a cerut lui John Bolton să îl invite pe preşedintele Putin la Washington, la toamnă, iar aceste discuţii au deja loc“, a scris Sanders pe pagina sa de Twitter.

Solicitarea lui Trump vine la câteva zile după ce președintele SUA a avut prima sa reuniune bilaterală cu omologul rus, Vladimir Putin, o întrevedere la capătul căruia criticile au fost întețite la adresa liderului de la Casa Albă pentru atitudiunea extrem de cordială față de liderul de la Kremlin, o prestație descrisă de politicienii americani drept ”rușinoasă”.

De altfel, Trump afirmase, cu câteva ore mai devreme, că aşteaptă cu nerăbdare a doua întâlnire cu Putin.

Președintele american a șocat întreaga lume prin atitudinea pe care a avut-o față de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Mai mulți foști și actuali oficiali americani au condamnat lipsa oricărui accent critic la adresa Rusiei din partea lui Trump şi faptul că el a acceptat dezminţirile lui Putin privind amestecul Moscovei în alegerile americane.

Subiectele dezbătute în cadrul întrevederii private, la care au luat parte doar interpreții oficiali, rămân necuscute.

Inclusiv directorul Comunității de Informații a reacționat și a transmis că serviciile de intelligence și-au exprimat în mod explicit evaluarea sa cu privire la interferența Rusiei în alegerile din 2016 și eforturile lor continue de a submina democrația americană.

Mai mult, preşedintele american a afirmat despre propria ţară că s-a comportat într-un mod stupid în relaţia cu Rusia.

În cazul în care Vladimir Putin va da curs invitației de a merge la Washington, aceasta va fi prima prima vizită în capitala SUA a anui președinte rus după opt ani, atunci când Dmitri Medvedev se întâlnea cu Barack Obama, dar și întâia vizită a lui Putin la Washington după 13 ani.

Pe de altă parte, ultimul președinte rus o vizită de stat în SUA, statutul cel mai înalt al unei vizite bilaterale, a fost Boris Elțîn în 1994, fiind primit atunci de George H.W. Bush.

Vladimir Putin a avut întrevederi la Washington doar cu președintele George W. Bush, în 2001 și în 2005. Alte reuniuni bilaterale desfășurate tot în SUA, dar nu la Washington, au avut loc în anul 2000 cu Bill Clinton (la New York), în anii 2003 și 2007 cu George W. Bush (la Houston și la Maine) și în anul 2015 cu Barack Obama (la New York).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.