INTERVIU. Cristian Bușoi, europarlamentar PNL, PPE: Manfred Weber este un om pragmatic, echilibrat și care are deja o bună experiență în leadership-ul european

Europarlamentarul PNL, PPE Cristian Bușoi a abordat într-un interviu pentru Calea Europeană numeroase problematici importante atât pe agenda europeană, dar și românească.

Deputatul european a acordat interviul în Helsinki, în marja Congresului PPE care are loc astăzi și mâine pentru ca partidul să își aleagă candidatul pentru succedarea lui Jean-Claude Juncker la șefia Comisiei Europene. Cei doi contracandidați sunt Manfred Weber și Alexandre Stubb.

Foto: Cristian Busoi/ Facebook

Despre diferența de administrație dintre capitalele României și Finlandei: 

“Sigur că sunt diferențe între București și Helsinki, primul fiind foarte poluat în care nu există o viziune administrativă în care lucrurile se întâmplă într-un haos de nedescris. Helsinki este, totuși, o capitală organizată, care a rezolvat probleme cu care alte capitale europene încă se confruntă. Evident că există și un alt spirit și o altă responsabilitate a celor care conduc destinele unui oraș.”

Despre viziunea candidatului PPE pe care PNL îl susține pentru funcția de președinte al Comisiei Europene:

“Manfred Weber are o viziune despre viitorul UE, o viziune a unei uniuni puternice, care să funcționeze mai eficient, a unei pragmatice. Manfred Weber este un om pragmatic, un om echilibrat, un om care are deja o bună experiență în leadership-ul european. Este un om din tânăra generație, totuși. Discursul său inspiră și încredere, și forță și siguranță.”

Despre forța economică a Uniunii Europene:

“UE nu este astăzi într-o perioadă rea din punct de vedere economic. Sigur că sunt anumite probleme care trebuie rezolvate. A fost criza Greciei. Acum Italia este cea care îngrijorează foarte tare zona euro și UE în ansamblul său, dar altfel pot spune că UE este într-o situație mai bună decât alte părți ale lumii. Majoritatea statelor europene sunt stabile și au o mică creștere economică. În ceea ce privește România, aici sunt nenumărtate opinii ale oamenilor care se pricep la economie că această creștere este una înșelătoare. Ea se bazează pe creșteri de salarii care sunt nesustenabile pe termen mediu și lung. prin urmare se bazează pe consum, pe o anumită încălzire a zonei imobiliare, construcții, cumpărare de apartamente. Într-o mai mică măsură un lucru mai pozitiv este pe creșterea unor exporturi.”

Despre România și creșterea economică întregistrată:

“Problema României este că, din păcate, nu construiește pentru viitor. Consumă astăzi o situație ca îi pare favorabilă, dar în momentul în care ar apărea o criză internațională sau europeană sau sprijinul s-ar reduce, în care costurile de creditare vor fi mai mari, această creștere bazată pe consum și creșteri salariale în sistemul public, fără o creștere a competitivității și fără investiții publice, nu are cum să reziste. De aici apare îngrijorarea economiștilor europeni și români când se uită la România. “

Despre intrarea României în Schengen și blocajele repetate la care a fost supusă:

“Problema Schengen este una încă netranșată în UE. În ceea ce-l privește pe Manfred Weber, eu vă asigur că a fost mereu un susținător al intrării României în Schengen, cel puțin cu granițele aeriene și navale. Acest lucru s-a văzut în toate rezoluțiile votate de Parlamentul European. Problema este în Consiliu și acolo este un joc interes comercial al Olandei care blochează din cauza interesului lor strict comercial și economic. În ceea ce privește leadership-ul din Parlamentul European și Manfred Weber, eu vă spun că până acum nu au existat chestiuni contradictorii. Acest lucru era deja convenit, dar granițele terestre nu sunt mai puțin pregătite astăzi decât unele țări care sunt de mult timp în Schengen, și vedeți fluxul mare de migranți care vin prin Grecia, care vin prin Spania, sudul Italiei. E adevărat că nu avem granițe maritime foarte mari. Dar în ceea ce privește apărarea granițelor România este pregătită din punct de vedere tehnic, are echipamente de ultimă generație. Până la urmă ar fi important să facem acest prim pas dacă se va decide din punct de vedere politic. Dar iată că nici acest prim pas nu suntem lăsați să îl facem pentru că sunt alte interese.”

Despre disputa dintre Guvernul României și Comisia Europeană privind nefolosirea fondurilor europene pentru construirea spitalelor regionale:

“Ieșirea din impas este una singură: Guvernul să reușească în 12-lea ceas să trimită documentația pentru a nu pierde banii europeni. Aici Corina Crețu are totală dreptate când spune că avem bani pentru construcția de spitale, 150 de milioane de euro, dar am putea obține mai mult dacă am cere mai mult. Are dreptate când spune că avem tot sprijinul Comisiei Europene, că nu există costuri pentru partea de pregătire a proiectelor, ele sunt preluate de BEI, nerambursabile, 600.000 de euro pentru anumite chestiuni tehnice, iar SF-ul nu costă cum pretinde guvernul și celelalte documente pot fi plătite din aceste fonduri.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.