INTERVIU Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, apel către autoritățile române pentru construcția spitalelor regionale: ”Oamenii au mare nevoie de aceste spitale regionale cât mai repede posibil”

Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE), vicepreședinte al grupului PPE în Parlamentul European, a făcut un apel, vineri, într-un interviu acordat CaleaEuropeană.ro, către autoritățile române pentru utilizarea fondurilor europene disponibile pentru construcția spitatelor regionale.

”Oamenii au mare nevoie de aceste spitale regionale cât mai repede posibil”, a afirmat Marinescu.

FOTO: CaleaEuropeana.ro

Calea Europeană: Ce oportunități avea România pe actualul exercițiu financiar pentru a realiza cele 3 spitale regionale?

Marian-Jean Marinescu: Conform parteneriatului dintre Comisia Europeană și România și programului operațional regional trebuiau construite 3 spitale regionale la Craiova, Iași și Cluj cu o finanțare din partea UE de 150 de milioane de euro și din partea Română (statului român) 150 de milioane de euro. Așa a fost înțelegerea între România și Comisia Europeană in 2014/2015, cand a fost făcut parteneriatul. În politica regională, în fondul de dezvoltare regională, cofinanțarea maximă este de 85% în acest exercițiu financiar și putem observa că această finanțare de 50-50 este numai la spitalele regionale. Deci, România mai ales acum, când nu sunt deschise axe de finanțare, având în vedere ca mai sunt 2 ani până la termenul de angajare a banilor, chelutirea mai durează 3 ani. România putea foarte ușor cu o procedură, care este foarte simplă: să modifice POR-ul și să ceară o cofinanțare de 85%, să propună alte sume, să ia de la alte axe de finanțare, tot de la noi din POR, din banii repartizați României și să demareze construcția acestor spitale absolut necesare, mai ales în Oltenia.

Calea Europeană: Care este situația actuală a rețelei de spitale din Oltenia?

Marian-Jean Marinescu: Există un spital de urgență regional la Craiova de 50 de ani, cu probleme și care trebuie renovat și echipat cu o tehnologie modernă și necesară. Echiparea nu se poate face într-o clădire care nu este compatibilă cu aceste echipamente medicale noi. Iar celelalte spitale din Târgul Jiu, Slatina, Vâlcea și Severin se confruntă cu aceleași condiții precare. În condițiile în care ai posibilitate să faci ceva pentru sănătatea oamenilor și nu faci, mie mi se pare că depășește incompetența și înseamnă doar dispreț față de oameni și rea voință. Le-am spus guvernanților începând cu anul 2014, că atunci când vor auzi de un caz medical grav din Oltenia să se gândeasca înainte că le-au refuzat acelor oameni posibilitatea de a fi îngrijiți decent.

Calea Europeană: Având în vedere că ați avut multe intervenții publice pe această temă, ați primit un răspuns oficial din partea autorităților române?

Marian-Jean Marinescu: Am primit un singur răspuns de la Consiliul Județean Dolj, ,,ceea ce propunea Pintea după 2021 este ok”. Dăncilă și cu Pintea au hotărât un memorandum, adică să se înceapă construcția după 2021 și până în 2020 să se ocupe de caietul de sarcini.

Calea Europeană: Dacă încep construcția în 2021 înseamnă că se va pierde accesarea banilor din actuala perioadă de programare?

Marian-Jean Marinescu: Cu banii din actuala perioadă de programare, adică 150 de milioane de euro, ei vor să facă studii de fezabilitate, așa scrie în memorandum.

Calea Europeană: Și atunci construcția spitalelor să se facă din banii din următoarea perioadă?

Marian-Jean Marinescu: Exact. Adică să se înceapă abia in 2023-2024 construcția. Doar că în următoarea etapă financiară propunerea comisiei pentru cofinanțare este de 70%. Eu am realizat deja amendamente ca să o schimb în 85%, dar eu nu știu ce se va întâmpla cu negocierea și nu cred nici că președinția rotativă a României la Consiliul UE este în stare să scoată politica de coeziune până când își termină președinția. Cel mai probabil abia prin 2020 sau 2021 vom avea o nouă politică de coeziune și se va aplica probabil începând cu anul 2022 sau 2023. În opinia mea, aceste spitale au fost îngropate, deoarece în 2024 aproximativ ar putea începe construcția lor, în condițiile în care oamenii au mare nevoie de aceste spitale regionale cât mai repede posibil.

Calea Europeană: Se mai poate schimba ceva la acest moment?

Marian-Jean Marinescu: Se poate fără niciun fel de problemă. Dacă actualul ministru și cu autoritatea de management din minister schimbă beneficiarul și cer mărirea sumei pe această axă și cer o cofinanțare de 85 % și așteaptă aprobarea din partea comitetului  pentru această propunere. POR-ul a fost modificat ultima oară anul acesta, adică există precedent.

Calea Europeană:  Ce înseamnă să schimbe beneficiarul?

Marian-Jean Marinescu: Să nu se mai ocupe Ministerul, ci să se ocupe Consiliul Județean, deoarece autoritatea locală se va ocupa cu mai multă responsabilitate.

Calea Europeană: Putem considera că este un apel pentru autoritățile din București, că încă nu este prea târziu să modifice acest sistem de gândire a soluției?

Marian-Jean Marinescu: Da, dar le mai spun să se gândească la ce au făcut până acum, atunci când o să audă de un caz medical grav din Craiova. Autoritățile din București sunt responsabile pentru situația medicală din Oltenia și nu au niciun fel de scuză, în afară de incompetență. Este ceva inimaginabil!

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.