INTERVIU. Europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE): Manfred Weber este un om cu viziune, care știe de ce are nevoie Uniunea Europeană

Faptul că se conștientizează astăzi o escaladare a populismului și extremismului la nivelul Uniunii Europene este un lucru foarte important pentru că Europa are nevoie de unitate, de oameni cu viziune, de oameni care au soluții pentru combaterea acestui populism. Cred că cel mai importat lucru pe care trebuie să-l facem în acest context este acela de a spune oamenilor care sunt avantajele apartenenței la Uniunea Europeană, a declarat europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE), în cadrul unui interviu acordat pentru CaleaEuropeană.ro la Helsinki, unde zilele acestea se desfășoară Congresul PPE în urma căruia se va decide cine va fi candidatul popularilor europeni pentru cursa pentru funcția de președinte al Comisiei Europene.

Eurodeputatul român l-a calificat pe Manfred Weber, cel care este favorit în cursa internă a Partidului Popular European, drept un ”om cu viziune, care știe de ce are nevoie Uniunea Europeană, care are o experință foarte mare în ceea ce înseamnă instituții europene, iar faptul că ocupă funcția de lider a Grupului PPE îi conferă experiența necesară pentru a gestiona în mod eficient și problemele la nivelul Comisiei.”

”Această structură a UE a reușit să mențină interesele statelor și să le pună să lucreze împreună pentru că astăzi avem de-a face cu tot felul de provocări din partea spațiului public unde statele nu pot să lucreze de unele singure. Dacă discutăm de încălzirile climatice, de combaterea terorismului, apărare frontierelor, sunt aspecte asupra cărora statele, singure, nu au posibilitatea de a lupta. De aceea este nevoie de o Europă unită în care toți să se regăsească într-o formă sau alta”, a mai spus Daniel Buda.

Făcând trimitere la discuțiile pe care le-a avut cu Manfred Weber în cadrul întâlnirii membrilor PNL cu acesta, europarlamentarul român a spus că liderul grupului PPE ”este conștient că România are nevoie să intre în Spațiul Schegen, ceea ce este foarte important, că se discută foarte mult despre calitatea duală a alimentelor și că acest lucru trebuie să înceteze, că este nevoie de o echilibrare a plăților pentru fermieri. Am discutat despre procedurile extrem de stufoase care sunt puse în legislația națională care îngreunează accesul la fondurilor europene.”

”România este o delegație foarte importantă în economia discuțiilor la nivelul Parlamentului European. Din păcate, nu avem un guvern care să fie foarte aplecat asupra nevoilor României și vedem ce se întâmplă astăzi dacă fac sau nu acele spitale regionale din fonduri europene. Este o chestiune la limita infracționalității ca tu să ai bani europeni și să refuzi acei bani europeni. Atrag atenția că vor răspunde, inclusiv din punct de vedere penal, să ai bani europeni care îți vin aproape gratis și tu refuzi cheltuirea acestor bani în ceea ce înseamnă dezvoltarea unui sistem care este în suferință, mă refer la sistemul medical”, a mai spus Daniel Buda.

Rezoluția Parlamentului European privind situația din România

Referindu-se la rezoluția Parlamentului European, pe care legislativul european este așteptat să o voteze săptămâna viitoare în plen ca urmare a dezbaterii cu premierul Viorica Dăncilă din data de 3 octombrie, eurodeputatul român a menționat că, ”din păcate, faptul că doamna Viorica Dăncilă a fost în Parlamentul European, a participat la discuții și nu a înțeles nimic din aceste discuții. A mers acasă și s-a comportat ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Faptul că ei au trecut la revocarea procurorului general, în condițiile în care domnia sa mai avea câteva luni de mandat și nu se putea imputa domniei sale nimic care să ducă la revocarea sa, demonstrează un dispreț profund față de valorile europene și față de toate discuțiile care sunt purtate aici.”

”Putem să ne așteptăm ca această chestiune să fie prinsă în rezoluție. Sunt chestiuni cu care nici eu nu sunt de acord, dar pe care o să mă exprim la momentul potrivit pentru că încă încercăm să le scoatem afară de acolo. Până la urmă, este o vorbă în popor: ”cum îți așterni, așa dormi”. Cum a așternut acest guvern PSD-ALDE, din păcate trebuie să doarmă toți românii. Trebuie să se înțeleagă că această rezoluție, dacă va veni într-o formă sau alta, nu va fi împotriva românilor, ci pentru români pentru că este nevoie ca românii să aibă posibilitatea să trăiască într-un spațiu al valorilor europene, în care să se simtă bine acasă, în care ei să nu mai fie nevoiți să apuce calea pribegiei pentru a trăi o viață mai bună”, a conchis eurodeputatul Daniel Buda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.