ROMÂNIA
Investiție de peste 1 mld. de euro în modernizarea a trei mari termocentrale din Capitală. Burduja: Vom avea un cost cu gigacaloria la jumătate după finalizarea proiectelor
Published
4 weeks agoon
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat, miercuri, trei contracte de finanțare, în valoare de 362 milioane de euro, bani nerambursabili, pentru modernizarea a trei centrale de cogenerare de înaltă eficiență care vor moderniza CET-urile din anii 1960-1970: CET SUD, CET PROGRESU și CET GROZĂVEȘTI. Proiectele vizează construirea a trei centrale noi de cogenerare de înaltă eficiență, care vor înlocui tehnologiile învechite din anii ‘60-‘70, utilizate în prezent, informează un comunicat.
„Bucureștenii așteaptă ziua asta de trei decenii. Modernizarea celor trei CET-uri înseamnă o investiție totală de peste 1 miliard de euro, din care 362 de milioane reprezintă sprijin nerambursabil din Fondul pentru Modernizare. Vom avea energie mai sigură, un aer mai curat și un cost cu gigacaloria la jumătate după finalizarea acestor proiecte. Beneficiarii sunt marile termocentrale ale Capitalei: CET Grozăvești, CET Progresu, CET București Sud. Felicit echipa ELCEN, condusă de Claudiu Crețu, pentru viziune și perseverență, și echipa Ministerului Energiei pentru o nouă promisiune îndeplinită: modernizarea producției agentului termic în București. Capitala va beneficia astfel, peste 4 ani, după finalizarea acestor proiecte, de cel mai modern sistem de producție a agentului termic. Avariile vor fi mai puține, producția de energie electrică va fi mai sigură, iar facturile la întreținere pentru bucureșteni vor scădea semnificativ. Modelul nostru este cel de la Oradea, unde gigacaloria este de aproape trei ori mai ieftină decât la București, pentru că Ilie Bolojan, Florin Birta și echipele lor au investit acum ani de zile în sistemul centralizat de termoficare. A venit timpul ca și în București să facem ceea ce trebuie, având convingerea că politica faptelor este cel mai bun răspuns pe care îl putem da, cu seriozitate și responsabilitate, în fața extremismului toxic”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Bucureștiul va beneficia de capacități moderne și performante pentru producerea energiei electrice și termice, contribuind la reducerea costurilor pentru consumatori și a emisiilor de carbon. Proiectele sunt dezvoltate de ELCEN și vor moderniza trei CET-uri nemodernizate:
- CTE Grozăvești: o unitate de cogenerare de înaltă eficiență, cu o capacitate de 34 MWe și 41 MWt.
- CTE Progresu: o centrală cu motoare termice, cu o capacitate de 74,2 MWe și 72,8 MWt.
- CTE București Sud: o unitate de cogenerare de înaltă eficiență, cu o capacitate de 275 MWe și 211 MWt.
Proiectele vor beneficia de o finanțare nerambursabilă de 362 milioane de euro, obținută de Ministerul Energiei și aprobată de experții Băncii Europene de Investiții. Fondurile provin din Programul Cheie 5 al Fondului pentru Modernizare, destinat investițiilor în cogenerarea de înaltă eficiență și modernizarea rețelelor de termoficare.
Proiectele vor contribui la:
- Siguranța alimentării cu energie: centralele moderne vor asigura stabilitatea sistemului energetic al Bucureștiului și al Sistemului Energetic Național.
- Reducerea costurilor: tehnologiile eficiente vor conduce la facturi mai mici pentru consumatori.
- Protecția mediului: emisiile vor fi semnificativ reduse, în conformitate cu cele mai stricte standarde europene.
Cu un sistem de încălzire centralizată care deservește peste 600.000 de apartamente, modernizarea CET-urilor este esențială. Nu există alternative viabile care să garanteze confortul termic al bucureștenilor.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
You may like
Ministrul Marcel Boloș, după revenirea la MIPE: Așa începe un mandat dedicat dezvoltării României, cu investiții care schimbă vieți și proiecte ce conectează comunități
Lupta împotriva drogurilor, gestionarea migrației ilegale și modernizarea legislației MAI, printre prioritățile ministrului Predoiu: „România rămâne una dintre cele mai sigure țări din Europa”
Noul ministru al Finanțelor, Tanczos Barna: Prin aderarea la spațiul Schengen și prin proiectul de țară privind aderarea la OCDE, România demonstrează că este o țară sigură pentru investitori
Fostul lider PNL Crin Antonescu va fi candidatul comun la prezidențiale al coaliției de guvernare PSD, PNL, UDMR și minorități
Klaus Iohannis: După finalizarea negocierilor în coaliția pro-europeană și votarea președinților Parlamentului voi fi în poziția de a desemna un prim-ministru
Klaus Iohannis a invitat, duminică, președinții formațiunilor politice din Parlament la consultări pentru desemnarea prim-ministrului
ROMÂNIA
Klaus Iohannis, mesaj de Crăciun: Dacă noi suntem mai buni, vom şti să construim o lume în care să trăim în pace şi înţelegere
Published
21 hours agoon
December 24, 2024Crăciunul este o sărbătoare a generozităţii şi a compasiunii, a renaşterii speranţei într-un viitor mai bun, a afirmat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis, într-un mesaj transmis cu ocazia sărbătorii Naşterii Domnului.
“În aceste zile, fiecare dintre noi îşi reaminteşte mai pregnant că ceea ce contează cu adevărat sunt familia şi căldura căminului, iubirea pentru cei dragi, înţelegerea şi sprijinul pentru cei care au nevoie de ajutorul nostru. Dacă noi suntem mai buni, vom şti să construim o lume în care să trăim în pace şi înţelegere”, a subliniat şeful statului.
El le-a urat românilor să petreacă aceste zile în tihnă, alături de familie şi de toţi cei dragi, în spiritul tradiţiilor sfintei sărbători a Naşterii Domnului.
“Vă doresc sănătate, bucurie şi să petreceţi aceste zile binecuvântate în tihnă, alături de familie şi de toţi cei dragi, în spiritul tradiţiilor sfintei sărbători a Naşterii Domnului”, a fost mesajul lui Klaus Iohannis.
REPUBLICA MOLDOVA
Klaus Iohannis o felicită pe Maia Sandu la preluarea celui de-al doilea mandat: România și R. Moldova vor continua să lucreze pentru valori europene și democrație
Published
21 hours agoon
December 24, 2024Președintele Klaus Iohannis a felicitat-o marți pe Maia Sandu pentru depunerea jurământului de învestire pentru cel de-al doilea mandat la conducerea Republicii Moldova.
“România și Republica Moldova vor continua să lucreze pentru bunăstare, stabilitate, valori europene, reziliență și democrație!“, a scris Iohannis, pe X.
Felicitări doamnei Președinte @sandumaiamd, care astăzi a depus jurământul de învestire pentru cel de-al doilea mandat la conducerea Republicii Moldova. România 🇷🇴 și Rep. Moldova🇲🇩 vor continua să lucreze pentru bunăstare, stabilitate, valori europene, reziliență și democrație!
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) December 24, 2024
Maia Sandu a depus jurământul de învestire în funcția de președinte al Republicii Moldova și a intrat de astăzi în exercițiu. Ceremonia de învestire în funcție a avut loc la Palatul Republicii din Chișinău.
Ședința solemnă comună a Parlamentului Republicii Moldova și Curții Constituționale a fost deschisă de speakerul Igor Grosu. După intonarea imnului de stat, președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a dat citirii hotărârea cu privire la validarea alegerilor. Ulterior, Maia Sandu, cu mâna pe Constituție, a depus jurământul.
“Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea propășirii Republicii Moldova, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale omului, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Moldovei”, a pronunțat Maia Sandu.
După depunerea jurământului, președintele Curții Constituționale a anunțat că președintele Republicii Moldova a intrat de astăzi în exercițiu.
Maia Sandu este prima femeie șef de stat și cel de-al șaselea președinte al Republicii Moldova. Aceasta a devenit primul președinte ales de popor, care a reușit să obțină două mandate.
Potrivit Constituției Republicii Moldova, jurământul este depus în fața Parlamentului și a Curții Constituționale, cel târziu la 45 de zile după alegeri. Mandatul Președintelui Republicii Moldova durează patru ani și se exercită de la data depunerii jurământului.
FONDURI EUROPENE
Ministrul Marcel Boloș, după revenirea la MIPE: Așa începe un mandat dedicat dezvoltării României, cu investiții care schimbă vieți și proiecte ce conectează comunități
Published
21 hours agoon
December 24, 2024By
Andreea RaduMinistrul Investiţiilor și Proiectelor Europene, fostul ministru de Finanțe Marcel Boloş, a depus, luni seară, jurământul de credință în faţa președintelui Klaus Iohannis, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Palatul Cotroceni.
„Așa începe un mandat dedicat dezvoltării României, cu investiții care schimbă vieți și proiecte ce conectează comunități. Am depus jurământul cu responsabilitatea că voi accelera accesarea fondurilor europene, simplifica procedurile pentru beneficiari și transforma fiecare resursă în rezultate concret”, a scris Marcel Boloș, pe Facebook.
Ministrul a precizat că în această nouă etapă va continua să lucreze pentru modernizarea infrastructurii, digitalizarea serviciilor publice și reducerea decalajelor regionale, „astfel încât să vorbim de o Românie mai competitivă”.
„Începem împreună un drum care să aducă progres pentru fiecare cetățean. Așa să îmi ajute Dumnezeu!”, a conchis Marcel Boloș.
Marcel Boloş a fost propus, la 23 decembrie 2024, ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene în noul Guvern. Din 15 iunie 2023 a fost ministru al Finanţelor în Guvernul Marcel Ciolacu, iar în noiembrie 2024 a fost desemnat ministru interimar al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, scrie Agerpres.
PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților naționale au ajuns luni dimineață la un acord de coaliție pentru formarea viitorului guvern și privind componența cabinetului guvernamental, convenind, de asemenea, să aibă un candidat comun la președinție în persoana lui Crin Antonescu, această decizie urmând a fi votată în forurile de conducere ale fiecărui partid, au anunțat liderii coaliției, Marcel Ciolacu (PSD), Ilie Bolojan (PNL), Kelemen Hunor (UDMR) și Varujan Pambuccian (minorități), într-o declarație de presă susținută la Parlament.
S-au înregistrat 240 de voturi „pentru” şi 143 de voturi „împotrivă”, a anunţat deputatul PSD Daniel Suciu, care a prezentat procesul verbal referitor la rezultatul votului. Majoritatea de 50%+1 era reprezentată de 234 de voturi.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Klaus Iohannis, mesaj de Crăciun: Dacă noi suntem mai buni, vom şti să construim o lume în care să trăim în pace şi înţelegere
Klaus Iohannis o felicită pe Maia Sandu la preluarea celui de-al doilea mandat: România și R. Moldova vor continua să lucreze pentru valori europene și democrație
Ministrul Marcel Boloș, după revenirea la MIPE: Așa începe un mandat dedicat dezvoltării României, cu investiții care schimbă vieți și proiecte ce conectează comunități
Maia Sandu a depus jurământul pentru un nou mandat de președinte: Moștenirea noastră este aspirația noastră – Moldova în Uniunea Europeană
Pentru prima dată după incendiul din 2019, Catedrala Notre-Dame din Paris își deschide din nou porțile pentru a celebra Crăciunul
Lupta împotriva drogurilor, gestionarea migrației ilegale și modernizarea legislației MAI, printre prioritățile ministrului Predoiu: „România rămâne una dintre cele mai sigure țări din Europa”
Noul ministru al Finanțelor, Tanczos Barna: Prin aderarea la spațiul Schengen și prin proiectul de țară privind aderarea la OCDE, România demonstrează că este o țară sigură pentru investitori
Eurodeputatul belgian Elio Di Rupo îl felicită pe Marcel Ciolacu pentru „acordul încheiat între forțele politice pro-europene, care a permis formarea unui guvern stabil în România”
Guvernul a depus jurământul. Klaus Iohannis: Oamenii așteaptă să mențineți ferm traiectoria pro-europeană și euro-atlantică din ultimii 35 de ani. Vă rog să acţionaţi aşa
Guvernul “Ciolacu 2” a primit la limită votul de încredere al Parlamentului României. Cabinetul coaliției PSD-PNL-UDMR va depune jurământul la Cotroceni
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Guvernul a depus jurământul. Klaus Iohannis: Oamenii așteaptă să mențineți ferm traiectoria pro-europeană și euro-atlantică din ultimii 35 de ani. Vă rog să acţionaţi aşa
Guvernul “Ciolacu 2” a primit la limită votul de încredere al Parlamentului României. Cabinetul coaliției PSD-PNL-UDMR va depune jurământul la Cotroceni
După 200 de reuniuni de negociere, UE și Elveția au ajuns la un ”acord istoric” de modernizare a cooperării dintre cele două părți
Maia Sandu: Republica Moldova își dorește să se poată sprijini în continuare de umărul României
Klaus Iohannis face apel la liderii politici “să se vadă ca oameni de stat”: Criza guvernamentală trebuie evitată cu orice preț. Toată lumea așteaptă bugetul și alegerile prezidențiale
“Aici a fost Rusia”. Klaus Iohannis afirmă că ingerințele străine în alegeri nu se fac cu semnătura “cu dragoste din partea Estului”, dar se știe cine acționează în acest fel
Klaus Iohannis: Organizarea unei întâlniri privind Ucraina “pe bisericuțe” este neobișnuită pentru că NATO lucrează în consens. România este bine conectată și va avea o poziție oficială în UE și NATO
Klaus Iohannis, despre prelungirea mandatului: Cum să plec dacă Constituția îmi spune să stau? Este posibil să plec prin demisie dacă există un interes public major care altfel nu se poate rezolva
La solicitarea României, liderii UE vor adopta o poziție privind ingerințele hibride ale Rusiei. Klaus Iohannis: România a avut o problemă enormă și a făcut față
Președinta Georgiei face apel la UE să sprijine democrația georgiană pentru a contracara influența Rusiei și pentru a-și apăra interesele strategice din regiune
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Centrul TGA INCAS de la Craiova, un avanpost pentru aviația sustenabilă unic în Europa Centrală și de Est
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Amenințările de securitate și apărare la zi în Regiunea Extinsă a Mării Negre
- POLITICĂ6 days ago
Marcel Ciolacu anunță că PSD merge în opoziție și va vota în Parlament un guvern de dreapta: ”PSD se retrage cu demnitate de la masa discuțiilor, dar nu fugim de responsabilitate”
- NATO1 week ago
Lideri UE și NATO se reunesc cu Zelenski la Bruxelles pentru a discuta despre trupe de menținere a păcii în Ucraina
- EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 days ago
Spațiul Schengen. Gheorghe Falcă a fost desemnat raportor din partea Grupului PPE pentru avizul Comisiei TRAN, referitor la propunerea de Regulament privind aplicația EU Digital Travel