Italia se îndepărtează tot mai mult de Uniunea Europeană. Roma se opune intenției UE de a impune sancțiuni împotriva statelor care comit atacuri cibernetice

Italia se opune intenției Uniunii Europene de a impune sancțini împotriva statelor care comit atacuri cibernetice, o atitudine care pare a fi în aceeași linie cu apelurile Romei de a detensiona relațiile cu Rusia, dar care riscă să indepărteze țara peninsulară de aliații săi din Uniunea Europeană, anunță Reuters, citat de Agerpres.

Mai mulți diplomați au sublinait că planul de sancțiuni vizează consolidarea apărării Uniunii Europene și descurajarea atacurilor cibernetice, cu precădere din partea Rusiei, care în ultimele luni este acuzată de ingerințe în procesul electoral din diverse state occidentale.

Italia se opune adoptării unor noi sancțiuni împotriva Moscovei, în pofida sprijinului extins al UE, arată un document confidențial al UE, văzut de Reuters.

Italia a cerut în mod repetat o relaxare a sancţiunilor împotriva Rusiei, care este vizată de o gamă largă de sancţiuni economice începând din 2014, după izbucnirea crizei din Ucraina. Acestei poziţii i se opun însă majoritatea statelor UE, care au reînnoit periodic sancţiunile împotriva Rusiei pentru anexarea peninsulei ucrainene Crimeea şi sprijinul continuu acordat rebelilor separatişti din estul Ucrainei.

Marea Britanie, Franţa, Estonia, Olanda, România, Slovacia, Letonia, Lituania şi Polonia au cerut introducerea sancţiunilor. Belgia, Finlanda şi Suedia susţin un ”răspuns gradual” la viitoare atacuri, reacţie care ar putea include o serie de măsuri înainte de adoptarea sancţiunilor – relevă documentul citat.

Propunerile privind sancţionarea ţărilor care comit atacuri cibernetice au fost dezbătute în reuniuni pregătitoare ale summitului UE din 17-18 octombrie.

”Răspunsul la atacurile cibernetice pe scară largă comise de actori străini, în special atunci când sunt îndreptate contra alegerilor noastre, este vital”, a subliniat comisarul european pentru securitate, Julian King, adăugând că sancţiunile vor fi adoptate ”acolo unde este cazul”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.