JAI: Raluca Prună, ministrul de Justiție, anunță că suspendarea acordului Schengen va fi discutată azi

raluca pruna screenshotMiniștrii de Justiție și cei de Interne din Uniunea Europeană s-au întâlnit joi și vor avea o întrevedere și vineri pentru a încerca să ajungă la un consens general asupra reglementărilor cu privire a Biroul Procurorului European. Aceștia vor avea discuții cu caracter general și în ceea ce privește consecințele invalidării Directivei privind stocarea datelor. Acțiuni de combatere a terorismului, precum și strategia de securitate internă a Uniunii Europene reprezintă, de asemenea, subiectele fierbinți ale acestei întrevederi, precum și progresul privind directiva pentru înregistrarea datelor pasagerilor.

Raluca Alexandra Purnă, ministrul de Justiție al României a declarat că discuții privind procurorul european reprezintă o prioritate pentru statul român, care militează pentru o abordare dinamică a instituției: ”S-a discutat despre radicalizare în contextul mai larg al protecției datelor personale, dar și despre un pachet de regulamente care privește regimul matrimonial și drepturile patrimoniale ale cuplurilor. Au existat discuții, de asemenea, și despre libera circulație a cetățenilor prin simplificarea unor condiții de prezentare a documentelor. A fost vorba de un consiliu dens, iar în afară de instrumentele legislative, problemele migrației și ce anume este de făcut pentru a putea avea un răspuns european coordonat la provocările pe care criza migratorie le presupune. Au reprezentat un subiect de pe ordinea de zi”.

Citiți și Spațiul Schengen ar putea fi suspendat doi ani

schengenÎntrebată ce părere are despre documentul propus de președinția luxemburgheză care presupune posibilitatea ca statele membre să poată suspenda acordul Schengen pentru o perioadă de până la doi ani, în cazul în care există situații de forță majoră, Raluca Alexandra Prună a menționat că „va trebui să discutați cu miniștrii de Interne” ca urmare a întrunirii ce va avea loc astăzi, întrucât „acest document nu a fost discutat în Consiliul de astăzi în formația lui cu miniștrii de Justiție”.

Întrunirea JAI care se va încheia astăzi este ultima sub umbrela președinției luxemburgheze, având în vedere că anul 2016 va aduce schimbări la conducerea Consiliului European, Olanda preluând frâiele președinției din ianuarie.

Teodora R. Ion

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.