Jean-Claude Juncker: Europa trebuie să construiască punți de legătură cu Rusia în viitor

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a susținut vineri că Uniunea Europeană trebuie să construiască ”punți de legătură cu Rusia în viitor”, țară cu care relațiile s-au deteriorat puternic după sancțiunile aspre impuse de europeni ca răspuns la criza ucraineană.

Este vecinul nostru și cu acest vecin noi trebuie să lucrăm, să nu uităm să încă există numeroase conflicte”, a spus Juncker, adăugând că ”trebuie să construim punți de legătură cu Rusia în viitor”, potrivit Express.co.uk.

 

Declarațiile președintelui Comisiei Europene au fost făcute în cadrul unui dialog cu studenții Universității din Luxemburg, țara sa natală și al cărei prim-ministru a fost timp de 18 ani.

Șeful Comisiei Europene a făcut o comparație și între cele două teritorii pe care Uniunea Europeană și Rusia le reprezintă la scară globală.

Cu suprafața pe care o avem, noi chiar credem că ne putem gândi la un viitor al Europei fără să ne uităm la ceea ce face marele teritoriu al Rusiei?”, a comentat Juncker, în condițiile în care Rusia a anexat în 2014 peninsula Crimeea.

Președintele Comisiei Europene a efectuat în luna iunie o vizită în Rusia, acolo unde a participat la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg și s-a văzut cu președintele rus, Vladimir Putin.

Uniunea Europeană a impus prima dată sancțiuni la adresa Federației Ruse după ce Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea, în martie 2014, și le-a înăsprit după ce Kremlinul a acordat sprijin forțelor separatiste proruse din estul Ucrainei, în războiul împotriva armatei ucrainene.

Sancțiunile impuse Rusiei de către UE prevăd mai ales interdicții de viză și înghețarea conturilor unor responsabili ruși sau ucraineni proruși, precum și măsuri împotriva unor companii ruse din sectoarele militar, petrolier și bancar. După adoptarea lor în anul 2014, sancțiunile au fost prelungite la fiecare șase luni.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.