Jens Stoltenberg, favorit la şefia NATO

Jens StoltenbergJens Stoltenberg, fostul premier norvegian, ar urma să devină următorul secretar general al NATO, potrivit ediţiei de duminică a ziarului norvegian Aftenposten.

Jens Stoltenberg, în vârstă de 55 de ani, premierul unui guvern de centru-stânga până în octombrie, va fi numit oficial în fruntea Alianței Nord-Atlantice cu prilejul unei reuniuni a miniștrilor de externe, prevăzută să se desfășoare la Bruxelles pe 1 și 2 aprilie, potrivit sursei amintite, relatează Agerpres.

“Procesul încă nu s-a încheiat oficial, iar evenimente neprevăzute îl pot bloca teoretic pe candidatul norvegian”, afirmă cotidianul-

“Persoane apropiate procesului nu văd însă ce l-ar putea împiedica pe Jens Stoltenberg să devină cel de-al 13 secretar general al NATO”, adaugă Aftenposten.

Jens Stoltenberg îl va înlocui în funcție pe un alt scandinav, fostul premier danez Anders Fogh Rasmussen.

Confruntat de câteva zile cu zvonurile insistente, Jens Stoltenberg a repetat că regula sa este să nu confirme sau infirme niciodată astfel de informații.

Potrivit presei norvegiene, el se bucură se sprijinul președintelui american, Barack Obama, după ce a fost propus de cancelarul german, Angela Merkel.

Duminică, Aftenposten afirma că premierul britanic, David Cameron, și președintele francez, François Hollande, susțin, de asemenea, candidatura lui, asigurându-l de sprijinul celor mai puternice patru națiuni din NATO.

Economist de formație, Jens Stoltenberg a impresionat opinia publică lansând un apel la “mai multă democrație” și “mai multă toleranță” în fața extremismului de care a dat dovadă criminalul Anders Behring Breivik care a ucis 77 de persoane pe 22 iulie 2011.

În deceniul cât s-a aflat la conducerea guvernului de la Oslo, el a stabilit legături strânse cu Rusia vecină, fapt care, conform presei din țara sa, joacă în favoarea lui în criza actuală din Ucraina dintre NATO și Moscova.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.