Klaus Iohannis efectuează pe 14 noiembrie prima sa vizită oficială în Marea Britanie. Președintele a fost invitat de Regina Elisabeta a II-a la aniversarea Prințului Charles și se va întâlni cu premierul Theresa May

Președintele Klaus Iohannis va efectua săptămâna viitoare, pe 14 noiembrie, prima sa vizită oficială în Marea Britanie, șeful statului fiind invitat la Londra de Regina Elisabeta a II-a la aniversarea Prințului Charles, ocazie cu care va avea și o întrevedere bilaterală cu premierul Theresa May.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, temele abordate la întâlnirea dintre preşedintele Iohannis şi premierul Theresa May vor viza relaţia bilaterală, stadiul negocierilor privind Brexit, priorităţile preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, cooperarea în sfera securităţii şi apărării, precum şi agenda regională.

Klaus Iohannis va participa, la invitaţia reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, la recepţia şi dineul organizate cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani de către prinţul de Wales.

Citiți și Președintele Klaus Iohannis, invitat de Regina Elisabeta a II-a la Palatul Buckingam cu ocazia aniversării Prințului Charles

Această invitație adresată președintelui României a fost făcută în luna august. Prințul Charles este un prieten declarat al României și s-a întâlnit de mai multe ori cu Klaus Iohannis, cu ocazia vizitelor în țara noastră. 

Până în prezent, Prinţul Charles, prin fundaţia care îi poartă numele, a investit peste un milion de lire sterline în promovarea patrimoniului natural şi cultural al României, precum și în proiecte ce pot contribui la dezvoltarea rurală a țării.

Reamintim că președintele Klaus Iohannis l-a primit pe Prințul Charles la Palatul Cotroceni și anul acesta, la un an distanță de la decorarea acestuia cu Ordinul Național ”Steaua României”.

Citiți și Președintele Klaus Iohannis va avea o întâlnire cu premierul britanic Theresa May, pe 14 noiembrie, la Londra

În ceea ce privește întrevederea cu premierul Theresa May, aceasta va avea loc la invitația premierului britanic și se va desfășura la sediul Guvernului britanic din 10 Downing Street. Până în prezent, președintele Klaus Iohannis a avut întrevederi bliaterale cu premierul britanic Theresa May doar în marja reuniunilor Consiliului European de la Bruxelles, precum și anul acesta, când a avut o scurtă discuție cu șefa guvernului Marii Britanii în marja Adunării Generale a ONU de la New York.

Discuțiile Klaus Iohannis – Theresa May sunt importante din perspectiva negocierilor privind Brexit, aflate într-un continuu blocaj, fapt care a reieșit și la ultima reuniune a Consiliului European. Teoretic, Marea Britanie ar trebui să părăsească Uniunea Europeană la 29 martie 2019, la doi ani de la activarea articolului 50 din Tratatul UE privind retragerea din Uniune, perioadă în care România va asigura președinția Consiliului Uniunii Europene.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.