Klaus Iohannis la Consiliul European: Am mai multe întâlniri cu liderii europeni, inclusiv cu Angela Merkel. Tema principală este președinția României la Consiliului UE

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, la sosirea la ultimul Consiliu European al anului și ultimul summit înainte ca România să preia președinția Consiliului UE la 1 ianuarie 2019, că are programate mai multe întâlniri cu liderii europeni în acest sens.

”Am chiar mai multe întâlniri cu liderii europeni. (…) Tema principală este președinția Consiliului Uniunii Europene pe care o preluăm de la 1 ianuarie, dar avem și alte teme extrem de importante. Avem dosare grele, care cad în președinția noastră, este Brexit-ul, este cadrul financial multianual, este migrația și este summitul de la Sibiu pe care vrem să-l pregătim foarte bine. El se va desfășura chiar înainte de alegerile europene, ele fiind o specificitate a președinției noastre”, a răspuns Iohannis întrebărilor jurnaliștilor.

Președintele a ținut să precizeze că România este pregătită să preia președinția Consiliului UE.

”Noi suntem pregătiți (…) După anumite sincope care au existat, pregătirile sunt într-o fază avansată. (…) Suntem rezonabil de bine pregătiți și vom duce lucrurile la bun sfârșit”, a completat Iohannis, precizând că a avut discuții pe această temă cu ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, și cu reprezentantul permanent al României la UE, Luminița Odobescu.

Întrebat dacă va avea o întâlnire cu cancelarul Angela Merkel, în condițiile în care au existat informații cu privire la așa-anumite intervenții referitor la mutarea ambasadei României din Israel, Iohannis a precizat că întrevederea nu are pe agendă acest subiect pe care nu l-a discutat niciodată cu cancelarul german.

”Da, intenționez să am o întâlnire cu doamna Cancelar Merkel, dar această chestiune, a ambasadei, nu am discutat-o noi doi niciodată și cred că nici nu avem de gând să o discutăm. Nu este o temă care ne privește în bilateral. Nu știu de unde a apărut această informație, dar pot să vă spun foarte clar: nu a existat între noi doi nicio discuție pe această temă”, a spus președintele.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, aceasta fiind ultima reuniune a șefilor de stat sau de guvern a anului, dar și cea din urmă înainte ca România să asume pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, pentru prima dată, președinția Consiliului Uniunii Europene.

Potrivit agendei europene, președintele Consiliului European, Donald Tusk, se întâlnește joi, în marja summitului șefilor de stat sau de guvern, în cadrul unei reuniuni trilaterale cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Finlandei Juha Sipila, liderii țărilor care vor deține următoarele două președinții rotative ale Consiliului UE pe parcursul anului 2019.

Întrevederea trilaterală are loc în condițiile în care România și Finlanda vor asigura în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2019 președinția Consiliului Uniunii Europene, un an a cărei agendă europeană este marcată de Brexit, de negocierile pentru viitoarea programare bugetară multianuală, de impulsul strategic privind Viitorul Europei, dar și de tranziția politică spre noul Parlament European, ales în perioada președinției române, și spre noua Comisie Europeană, care își va prelua mandatul la 1 noiembrie 2019, în perioada președinției finlandeze.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.