La 80 de ani de la ”Noaptea de cristal”, cancelarul Angela Merkel avertizează: Experimentăm un antisemitism îngrijorător care ameninţă comunităţile evreieşti din ţara noastră

Cancelarul german, Angela Merkel, a avertizat vineri că antisemitul este în creștere în Germania și a reiterat necesitatea de adoptare a unor măsuri ferme împotriva rasismului, xenofobiei și excluziunii sociale, în cadrul unei ceremonii care a marcat împlinirea a 80 de ani de la pogromul nazist antievreiesc, anunță DPA și Reuters, citate de Agerpres.

”Astăzi în Germania există din nou o viaţă evreiască înfloritoare. Dar în acelaşi timp experimentăm un antisemitism îngrijorător care ameninţă comunităţile evreieşti din ţara noastră şi din alte părţi ale lumii considerate sigure”, a spus Merkel, într-o alocuţiune la cea mai mare sinagogă din Berlin, Rykestrasse, care este şi una din cele mai mari din Europa, după sinagoga centrală din Budapesta.

”Din păcate, aproape că ne-am obişnuit cu faptul că toate instituţiile evreieşti trebuie păzite sau protejate special de poliţie”, a remarcat şefa executivului german. ”Însă ne temem de atacuri asupra celor care poartă kippa şi am fost consternaţi de atacul cu motivaţii de dreapta asupra unui restaurant evreiesc din Chemnitz, în august”, a menţionat Merkel.

Astfel de crime antisemite stârnesc ”amintirea neplăcută a începuturilor persecuţiei împotriva evreilor, în anii 30”, a mai spus cancelarul german, subliniind că ”statul trebuie să ia măsuri ferme împotriva excluziunii sociale, a antisemitismului, rasismului şi extremismului de dreapta”.

Președintele german, Frank Walter Steinmeier i-a îndemnat, la rândul său, pe conaționalii săi, într-un discurs susținut în Bundestag, la ”patriotism democratic”, fără a uita însă de ”abisul Shoah”.

Germania marchează la 9 noiembrie trei evenimente istorice: pe lângă începutul pogromului nazist – Noaptea de Cristal – , tot la 9 noiembrie, dar în 1918, a fost înfiinţată Republica de la Weimar, iar acum 29 de ani a căzut Zidul Berlinului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.